Zašto nema mleka: Ljubiša Vranac, stočar iz Žablja kod Zrenjanina, otkriva kako uzgoj krava može jedino da se isplati 1privatna arhiva

Domaćeg mleka uskoro neće biti jer stočari od obećanja ne mogu da žive. I oni koji još opstaju, jer mleko prerađuju, pitanje je koliko će izdržati.

Radni dan Ljubiše Vranca, stočara iz Žablja, svako jutro počinje u 4 i 30. Subotom, kad se priprema za veliku pijacu, i ranije, pa je na nogama već u 3 sata. Kad tako porani, prvo iseče mladi sir koji je prethodne večeri usirio. Onda krene u štalu da namiri deset krava, da pomuze, da spremi ostalu robu za pijacu.

Na zrenjaninskoj pijaci već je u 7 sati ujutru, jer, kako kaže, Zrenjaninci vole da na pijacu dođu rano i ako propusti te mušterije, pitanje je hoće li mu se dan završiti u plusu. Da mleko prodaje otkupljivačima, ne bi opstao. Ovako, kad mleko preradi, ima neku računicu. Dokle, ne zna ni sam.

– Imam deset krava rase „holštajn“, koje su poznate po mlečnosti. Kompletnu proizvodnju preradim u sir, kajmak, mileram i prodajem na pijaci. Samo tako mogu da preživim. Moje kolege u selu odustaju jedan po jedan. I u Žablju je sve manje krava a u susednom Đurđevu, prošle godine je u klanicu otišlo 250 krava. Ko mleko prodaje otkupljivačima, nema čemu da se nada. Još dok su krave na paši, kako tako, ali na jesen i ove zime, mrka kapa. Ja sam balu deteline prošle nedelje plaćao 350 dinara, ove je 500. Pa sad gledajte, gde je tu računica, priča Ljubiša Vranac.

Prerada mleka u mlečne proizvode je isplativija od prodaje sirovog mleka, ali to je težak posao, koji traži angažman svakog dana od jutra do mraka.

– Mi smo savremeni robovi. Jer osim poslova oko krava, pravljenja sira, tu je i odlazak na pijacu svaki drugi dan i boravak na pijaci po nekoliko sati. Pomaže mi majka, koja je i počela ovaj posao sa manje krava, žena koliko stigne, jer imamo troje dece, a najviše mi pomaže sin Smiljan koji ima pet godina. Radi sa mnom kao čovek, u štali mu ništa nije teško. Teško mi je, razočaram se sto puta, a onda se  setim kako mi je bilo dok sam radio za drugog 17 godina. Ovako je teže ali lepše, kaže Ljubiša.

Osim mladog sira, Ljubiša pravi i sitan, ili švapski sir, kačkavalj sa začinima, kajmak, mileram. Posebno je ponosan na rolovan sir, koji se prvo kuva pa razvlači oklagijom kao testo, pa rola. Sir od 100 litara mleka Ljubiša razvlači u tri ture.

– Tvrdim da država kad bi htela mogla mi da pomogne mnogo više. Od sira može da se živi a oni koji prodaju mleko, ako im država ne pomogne, neće preživeti. Ljudi su očajni. Pokušavam da ubedim kolege u selu da povećaju broj krava, ja ću otkupljivati mleko i prerađivati, ali oni su toliko razočarani i toliko puta prevareni, da odustaju jedan po jedan. Tvrdim da mi uskoro nećemo imati domaće mleko ako se nešto hitno ne preduzme. Moja će deca piti domaće, sigurno i provereno ali šta će piti tuđa, nisam siguran, kaže Ljubiša Vranac.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari