Završeno renoviranje glavnog dela Sava centra: Kako sada izgleda najveći kongresni objekat u Srbiji (FOTO) 1foto Miroslav Dragojević Danas

Kompanija Delta holding predstavila je danas obnovljeni deo Sava centra u čiju je rekonstrukciju u poslednje tri godine uloženo 118 miliona evra, čime je kapacitet ovog najvećeg kongresnog centra u Srbiji povećan na 5.000 osoba.

Prilikom kupovine Sava centra od države u novembru 2020. godine Delta je planirala da u rekonstrukciju uloži 50 miliona evra, ali je zbog značajnog rasta troškova, investicija u ovaj projekat na kraju bila duplo veća. Rekonstrukcija je trajala 20 meseci.

Angelina Nekić, potpredsednica Delta holdinga i generalna direktorka Delta Real Estate, rekla je da će biti potrebno od 15 do 18 godina kako bi se ova investicija isplatila.

Predstavnici Sava centra su istakli da su arhitektura ovog zdanja i zaštićeni delovi enterijera u potpunosti očuvani.

Ivana Letić, arhitektkinja i autorka projekta rekonstrukcije Sava centra, rekla je za Danas da su se prilikom rekonstrukcije trudili da dovedu dnevnu svetlost u unutrašnjost koristeći različite inovativne materijale.

„Sažimanjem prostora koje je vreme prevazišlo uspeli smo da uvećamo koristan prostor. Sve je bilo u cilju da Sava centar postane pravi biznis centar što je u jednom periodu i uspeo da bude. Tokom devedestih objektu je bila neophodna rekonstrukcija, ali je ona izostala, tako da je Sava centar 40 godina stajao netaknut“, izjavila je Letić.

Sava centar će biti otvoren za javnost 14. novembra kada će se održati prvi Međunarodni kongres nutricionista sa 1.500 učesnika.

Prilikom rekonstrukcije prostor je podeljen na tri dela kongresnu zonu, poslovnu zonu i kulturnu zonu.

Kapaciteti kongresne zone su povećani sa 16 na 46 sala među kojima je i jedinstvena „Impresive“ sala, čiji su zidovi u potpunosti prekriveni specijalnim projekcionim platnima preko kojih je moguće emitovati filmove, animacije i fotografije, uz adekvatno ozvučenje.

Plava dvorana, glavna kongresna sala Sava centra i jedno od najpopularnijih mesta za koncerte u nekadašnjoj Jugoslaviji, predstavlja deo kulturne zone i sada će moći da primi 4.000 ljudi.

Poslovnu zonu činiće kancelarijski prostor, šoping zona i restoran.

Delta je pre tri godine kupila Sava centar po ceni od 17,5 miliona evra, uz obavezu da uloži najmanje 50 miliona evra i da objekat ne menja namenu. Prethodna dva pokušaja prodaje ovog simbola Beograda su bila bezuspešna.

Autor je polaznik Danasove škole novinarstva.

Projekat „Danasova škola novinarstva“ je sufinasiran iz Budžeta Republike Srbije – Ministarstva informisanja i telekomunikacija.
Završeno renoviranje glavnog dela Sava centra: Kako sada izgleda najveći kongresni objekat u Srbiji (FOTO) 17

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari