Zbog afričke kuge zabranjen uvoz svinja iz Srbije u BiH i Severnu Makedoniju 1Foto: EPA-EFE/ FOCKE STRANGMANN

BiH je privremno zabranila uvoz domaćih i divljih svinja, kao i svih proizvoda od njih iz Srbije, kako bi se sprečio unos afričke svinjske kuge.

Kancelarija za veterinarstvo BiH saopštila je danas da je usvojila Uputstvo o privremenoj zabrani uvoza određenih pošiljki mesa iz Srbije u BiH zbog sumnje na prisustvo afričke svinjske kuge u ovoj državi.

„Ovim se zabranjuje uvoz domaćih i divljih svinja, mesa domaćih i divljih svinja, kao i proizvoda poreklom od domaćih i divljih svinja koji nisu bili obrađeni na način da je sa sigurnošću uništen virus afričke svinjske kuge“, navedeno je iz Kancelarije za veterinarstvo BiH.

Ovo Uputstvo, kako se ističe, biće na snazi „sve do dobijanja službene informacije od strane nadležnih tela Srbije o prestanku sumnje na pojavu afričke svinjske kuge“.

Srbija i Hrvatska su ranije ove godine naredile odstrel divljih svinja zbog bojazni od širenja ove opasne bolesti.

Afrička kuga svinja je posebno opasna, jer za nju ne postoji vakcina, tako da bi u slučaju njene pojave na farmama domaćih svinja te svinje morale biti ubijene, jer je u pitanju virusno oboljenje.

Svetska organizacija za zaštitu zdravlja životinja danas je stavila Srbiju na spisak država u kojima su zabeleženi slučajevi bolesti svinja za koju se sumnja da je afrička kuga.

Severna Makedonija je danas zabranila uvoz i tranzit svinja, svinjskog mesa i proizvoda od tog mesa iz Srbije.

Kako se navodi u saopštenju Agencije za hranu i veterinarstvo Severne Makedoniije, ta odluka je doneta nakon što je u regionima Beograda i Smedereva registrovano nekoliko slučajeva za koje se sumnja da je u pitanju svinjska kuge.

Agencija za hranu i veterinarstvo je, precizira se, donela rešenje o zabrani uvoza u Severnu Makedoniju i tranzita srpskih domaćih i divljih svinja. Zabrana se odnosi i na uvoz svinjskog mesa, i svih proizvoda koji ga sadrže.

Od petka je na snagu stupila i obaveza laboratorijskog ispitivanja prisustva virusa afričke svinjske kuge u svakoj uvoznoj isporuci svinjskog mesa i proizovoda i preradjevina i neće se puštati u promet pre dobijenih rezultata analize koja se obavlja na Fakultetu za veterinarstku medicinu.

U Severnoj Makedoniji, prema Agenciji za hranu i veterinarstvo, nema afričke svinjske kuge, situacija se pažljivo prati, a preventivne mere su podignute na maksimalni nivo.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari