Zbog loše procene EPS kupuje skupu struju iz uvoza 1Foto: FoNet/Kabinet

Na izjavu Zorane Mihajlović, ministarke rudarstva i energetike da je zbog toga što remont bloka B1 u Termoelektrani „Nikola Tesla“ nije počeo na vreme Elektroprivreda Srbije sada prinuđena da kupuje 10 odsto struje u inostranstvu, iz tog preduzeća, bar zasad, nema zvanične reakcije. Odgovora nema na Danasova pitanja koliko dnevno EPS potroši na uvoz struje kao i zbog čega remont nije startovao na vreme.

Nagli skok cena na berzama struje u Evropi svakako ne ide u prilog EPS-u jer će nedostajuće količine struje morati da plaća po skupljim cenama. Da li je to moglo da se izbegne, pokušali smo da saznamo od nadležnih u tom preduzeću, ali do zaključenja ovog izdanja našeg lista nismo dobili odgovore.

Izvor Danasa iz Termoelektrane „Nikola Tesla“ koji je želeo da ostane anoniman potvrdio je da blok B1 ne radi zbog remonta te da je to uzrokovalo da EPS mora da uvozi nedostajuće količine električne energije.

– Koliko tačno novca na dnevnom nivou EPS troši u tu svrhu nije poznato zaposlenima. Taj podatak imaju nadležni u EPS Snabdevanju ali očito ne žele da ga iznose u javnost. Tačno je da blok B1 ne radi zbog remonta te je to jedan od dva osnovna razloga smanjene proizvodnje. Drugi bitan podatak je da na kopovima nema dovoljno kvalitetnog uglja što takođe u znatnoj meri utiče na nižu proizvodnju – navodi naš sagovornik.

Iako iz EPS-a nije stigao komentar na tvrdnje ministarke rudarstva i energetike Zorane Mihajlović, Danas nezvanično saznaje u tom preduzeću da zbog smanjene proizvodnje, usled planiranog remonta, EPS uvozi određene količine struje kao i da procenat od 10 odsto „nije veliki“.

– EPS je ranije bio u situacijama da uvozi struju u znatno većem procentu, te se uvoz na sadašnjem nivou ne može smatrati visokim. Inače, EPS je svake godine prinuđen da na jesen uvozi struju jer zbog vremenskih okolnosti, nema dovoljno proizvedenih količina u hidroelektranama. Ovog puta se to podudarilo i sa planiranim remontom – objašnjava naš izvor.

Prema njegovim rečima, to je druga faza revitalizacije bloka B1 u TENT-u B.

– Remont tog tipa je nemoguće izvesti bez da traje sedam meseci. I 2012. godine kada je izvođena prve faze te revitalizacije radovi su trajali toliko. Druga faza je startovala početkom maja. Pre tog datuma nikako nije moglo da se otpočne sa remontom, jer je tokom grejne sezone aktivnost termoelektrana najintenzivnija. Očekuje se da će remont biti završen početkom decembra – navodi naš sagovornik.

Ekonomista Milan R. Kovačević ističe za Danas da je obavljanje remonta uobičajena stvar za koju se tačno zna kada se sa njom započinje.

– Zna se kad se sprovode remonti. To se radi u vreme kada je potrošnja električne energije manja. U tom smislu treba utvrditi zašto je došlo do kašnjenja radova. Nadležni u EPS-u su znali da je situacija sa energentima takva kakva jeste, to jest da oni postaju sve skuplji, što je bio dodatni razlog da se remont sprovede u roku. Kašnjenje je posledica lošeg rukovođenja Elektroprivredom Srbije. Nije dovoljno samo kritikovati nepravilnosti u EPS-u i drugim javnim preduzećima u energetskom sektoru, već bi nešto trebalo uraditi kako bi krivci za propuste odgovarali, u cilju da se oni više ne ponavljaju – zaključuje Kovačević.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari