Zbog popravke opreme oštećene u hakerskom napadu deo zaposlenih u EPS-u poslat kući - Šalteri i dalje ne rade, u funkciji “za koji dan” 1foto: Shutterstock/Maksim Shmeljov

Zaposleni u Elektroprivredi Srbije koji koriste računare u svom poslu danas su poslati kući zbog kako je navedeno u obaveštenju, najavljenih radova na „informatičkoj opremi i servisima“, saznaje Nova a navodi se da je istraživanje te redakcije pokazalo da građani i dalje ne mogu da plate račune za struju na šalterima EPS-a, jer oni ne rade zbog hakerskog napada na to preduzeće do kojeg je došlo pre nešto manje od mesec dana.

Izvori bliski EPS-u potvrdili su za Danas da su svi zaposleni u preduzeću kojima je za obavljanje radnih obaveza nužan računar poslati kući.

Takođe, sindikalni aktivista i smenski radnik u Termoelektrani “Nikola Tesla” Dragoslav Ljubičić za naš list kaže “da danas u TENT-u ne radi niko od zaposlenih čiji je rad vezan za računare i internet” osim IT sektora koji je angažovan na oporavku sistema nakon hakerskog napada.

Kako Danas saznaje kući nisu poslati samo zaposleni koji rade na računarima u TENT-u već je do toga došlo i u drugim delovima tog preduzeća. Našem listu je potvrđeno da šalteri EPS-a na kojima građani mogu platiti svoje račune još uvek ne rade kao i da je to posledica napada hakerske bande.

– Očekuje se da će nastali problemi biti otklonjeni za koji dan i tada će početi sa radom i šalterske službe preduzeća.

Ono što je najvažnije je da se proizvodnja i distribucija električne energije odvija normalno, odnosno da hakerski napad nije uticao na taj proces – ističe naš izvor blizak Elektroprivredi Srbije.

Podsećanja radi za hakerski napad na to preduzeće odgovornost je preuzela grupa „Qilin“, a Danas je prvi i pre njenog oglašavanja pisao da je reč o aktivnosti internet kriminalaca sa ciljem iznude novca putem “zaključavanja” servera preduzeća.

Zbog toga, ali i mera zaštite koje su preduzeli stručni timovi u preduzeću, računari zaposlenih više dana nisu bili u funkciji.

Iz istog razloga potrošači koji su pokušali onlajn da plate ili provere svoje račune za struju, nisu to mogli učiniti.

U jednom trenutku bila je ugrožena i isplata zarada zaposlenima do čega na sreću na kraju ipak nije došlo.

Da je reč o ataku hakerske bande, a ne neke obaveštajne službe ili državne agencije prvi je pisao Danas na osnovu informacija dobijenih od krugova bliskih Elektroprivredi Srbije kao i o tome da je cilj hakera kompromitovanje poslovanja preduzeća kroz brisanje podataka i prisvajanje datoteka o klijentima.

– Pored, blokiranih servera ukrali smo ogroman deo privatnih podataka kompanije. Privatni ugovori, ugovori sa partnerima unutar i van zemlje, finansijska dokumenta, ugovori o kreditu, izveštaji, bilansi, ogroman broj privatnih mejl korespondencija – naveli su iz hakerske grupe „Qilin“.

Ta grupa, inače jedna od najopasnijih hakerskih bandi u svetu, po svemu sudeći ne poznaje najbolje način funkcionisanja Elektroprivrede Srbije te zbog toga napad koji je organizovala nije zaustavio rad preduzeća, bar kada je reč o osnovnoj delatnosti, proizvodnji struje i njenoj isporuci potrošačima.

Naime, svaka elektroprivreda, shodno prirodi svoje delatnosti, mora da funkcioniše i bez informacionog sistema.

Postoje bezbedonosna pravila i protokoli iz perioda pre nego što je on uveden koji mogu da u svakom trenutku obezbede nesmetan rad elektroprivrednog preduzeća i zaštite ga od pokušaja sabotaže.

Mlađe generacije zaposlenih u EPS-u koje su navikle na rad na računarima imale su dosta problema za razliku od starijih kolega koji dobro poznaju način rada koji se sprovodio pre digitalizacije.

Eksperti smatraju da činjenica da je hakerska banda uspela da poremeti određene segmente rada preduzeća ipak pokazuje da “rupe” u bezbedonosnom sistemu Eleltroprivrede Srbije očito postoje.

Sajber kriminal predstavlja značajnu opasnost, te se velike i organizovane kompanije trude da svoje sisteme dovedu do najvećeg stepena bezbednosti, između ostalog koristeći usluge stručnih konsultanata, pa bi dodatne mere zaštite svakako trebalo da primeni i EPS.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari