Zbog sankcija Rusiji, ograničava se transport gasa za Evropu 1foto EPA-EFE/ROBERT GHEMENT

Gasprom neće moći da koristi poljsku deonicu gasovoda Jamal-Evropa za isporuku gasa u Evropu, rekao je zvanični predstavnik kompanije Sergej Kuprijanov na Telegram kanalu i objasnio da je to zbog predsedničke uredbe od 3. maja i uredbe vlade od 11. maja, kojom su uvedene sankcije određenim stranim preduzećima.

Kako je objavila ruska državna agencija Ria Novosti, poljske vlasti su 26. aprila stavile Gasprom na listu sankcija, blokirajući mogućnost kompanije da ostvaruje svoja prava kao akcionara i prima dividende.

Jamal-Evropa je jedan od glavnih pravaca za isporuku ruskog gasa u Evropu. Gasovod dužine više od dve hiljade kilometara prolazi kroz teritoriju Rusije, Belorusije, Poljske i Nemačke, može da pumpa do 33 milijarde kubnih metara godišnje.

Još jedan kanal za snabdevanje Evrope gorivom, kroz Ukrajinu, Kijev je blokirao 11. maja jer je ukrajinska kompanija GTS Operator odbila da pumpa sirovine preko gasne merne stanice Sohranivka, objašnjavajući to činjenicom da je teritorija na kojoj se nalazi prešla pod kontrolu ruskih snaga, podseća se u agencijskoj vesti.

“U OGTSU ova situacija je nazvana višom silom. Gasprom je saopštio da ne vidi prepreke za nastavak pumpanja. Ukrajinski tranzit od 12. maja opao je za više od četvrtine”, navode Ria Novosti.

Inače, cene gasa u Evropi su naglo skočile posle početka ruske intervencije u Ukrajini: ako je, prema rezultatima od 23. februara, procenjena cena najbližih fjučersa bila 1.038,6 dolara za hiljadu kubnih metara, onda je 24. februara skočila za skoro 50 odsto, na 1.555,5 dolara.

Početkom marta, kotacije su ažurirale svoje istorijske maksimume četiri dana zaredom zbog straha od zabrane kupovine energetskih resursa u Rusiji. Rekord cene od 3.892 dolara oboren je 7. marta (+275 odsto do 23. februara), a cena poravnanja na kraju trgovačke sesije iznosila je 2.560,7 dolara (+146,5 odsto). Zatim su kotacije krenule u stalni pad, minimalna cena obračuna za dva meseca bila je fiksirana 25. aprila – 1.027,1 dolara za hiljadu kubnih metara (-1,1 odsto do 23. februara).

Nakon toga, fjučersi su ponovo počeli da rastu i dostigli 1.370 dolara za hiljadu kubnih metara. Novi skok je bio povezan sa obustavom isporuka Gasproma Poljskoj i Bugarskoj zbog odbijanja da plati gas u rubljama, navodi ruska agencija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari