Zeleni koridori za brži transport roba između članica CEFTE i EU 1Foto: Beta/Uprava carina

Razmena podataka između carinskih službi o kretanju transporta pre dolaska na granicu, doprinela bi bržoj cirkulaciji ključne robe a cilj je da se sistem koji to omogućava, SEED+, osim u zemljama CEFTA sporazuma gde se već primenjuje, proširi i na države Evropske unije.

To je jedan od zaključaka današnjeg sastanka predstavnika uprava carina Srbije, Severne Makedonije i Grčke kome su na graničnom prelazu Preševo-Tabanovci prisustvovali i direktor Sekretarijata CEFTA-e i Transportne zajednice.

U saopštenju izdatom nakon susreta, ističe se da je „učešće Grčke od izuzetnog značaja s obzirom da bi ovo bio veliki napredak u zajedničkim naporima i viziji transporta i trgovine između Grčke i CEFTA Strana. Zato se očekuje da ovaj sastanak dovede do veće saradnje u oblasti zelenih koridora i koristi i za EU i za CEFTA-u“. Naglašava se da sistem doprinosi značajno kraćem vremenu čekanja na prelazima, pojednostavljenju procedura i smanjuje troškove.

Prema rečima Konstantinosa Murtidisa, generalnog direktora Uprave carina Grčke, postoji konstruktivna saradnja svih strana uključenih u inicijativu zelenih koridora.

– Probno uvođenje na graničnom prelazu Evzoni-Bogorodica predstavlja važan i unapređen oblik saradnje između ove dve uprave carina (Grčke i Severne Makedonije). Razmena podataka između carinskih službi o kretanju robe pre dolaska na granicu je suštinski element ove inicijative, zajedno sa neophodnom infrastrukturom – kzao je Murtidis.

Inače, SEED sistem se primenjuje od 2010. godine i predstavlja unapređeno upravljanje prelazima na Zapadnom Balkanu. Poboljšani SEED+ dodatno unapređuje efikasnost i pojednostavljuje procedure a taj sistem je imao ključnu ulogu u sprovođenju Inicijative zelenih koridora/traka.

– Ovaj sistem je jedan od glavnih prioriteta CEFTA-e koji će pored razmene podataka između uprava carina obuhvatiti sve agencije angažovane na carinjenju robe, kao i da će se vremenom proširiti na trgovinu uslugama a imaće i pozitivan uticaj na trgovinski tok – rekao je direktor CEFTA Sekretarijata Emir Đikić i istakao da sastanak sa predstavnicima grčke carine predstavlja značajan korak u približavanju CEFTA Strane ka EU i širenju dobre prakse kao što su zeleni trake ne samo u okviru CEFTA-e, gde je skoro dva miliona kamiona koristilo ovu inicijativu, već i na graničnim prelazima sa EU.

Kako je naglasila Slavica Kutirov, direktorka Uprave carina Severne Makedonije, brz protok robe je prioritet i u toj zemlji.

– Severna Makedonija, Grčka i Srbija su susedne zemlje koje pokrivaju najveći deo koridora 10. Zeleni koridori su se pokazali kao veoma dobar alat za unapređenje kretanja robe između Srbije i Severne Makedonije i SEED je poslužio kao odlično sredstvo za deljenje informacija između uprava carina, kao i drugih agencija – rekla je Kutirov i istakla želju da se ovi koridori prošire na Grčku.

Prema rečima v.d. zamenika direktora Uprave carina Srbije Duška Marinkovića, koncept zelenih koridora primenom SEED sistema između CEFTA Strana predstavlja dobru inicijativu zato što doprinosi ubrzanju procedura i podsticanju kretanja robe. Uprava carina Srbije podržava mogućnost unapređenja ovog koncepta, kao i njegovo proširenje na zemlje članice EU, čime bi se još bolje povezale ekonomije u ovom delu Evrope.

Podrška Transportne zajednice
„Stanovnici Zapadnog Balkana predugo čekaju na granicama, naročito onim sa EU. Nastavićemo da podržavamo regionalne partnere u naporima da koncept zelenih koridora prošire na Grčku i druge zemlje članice EU. Uspostavljanje funkcionalnog zelenog koridora na graničnom prelazu Tabanovce-Preševo je skratilo vreme čekanja i ubrzalo izvoz, uvoz i tranzit robe. Severna Makedonija i Srbija su prvi regionalni partneri na Zapadnom Balkanu koji su uspostavili zajedničke granične kontrole i obezbedili zajedničko obavljanje graničnih i carinskih formalnosti. Ako se primeni na granicama sa zemljama članicama EU, ovaj koncept će biti jednako uspešan“, izjavio je Matej Zakonjsek, direktor Sekretarijata Transportne zajednice.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari