Zelenilo za ceo grad 1

Prema dostupnim podacima Šapčani imaju svega četiri kvadratna metra zelenih površina po stanovniku, što je četiri-pet puta manje od svetskih standarda

Jedine veće parkovske površine su Letnjikovačka kosa i Veliki park ali je to nedovoljno za grad od 60.000 stanovnika. Jedna mlada ekipa šabačkih urbanista i arhitekata za poslednjih četiri godine umnogome je preokrenula sliku grada, sa hrabrim i efektnim projektima.

Najpre je dobijen pravi gradski trg, povećan je broj biciklističkih staza, rekonstruisan je Veliki park kao i park kod Sokolane. Pripremljen je i projekat Sava parka, zeleni pojas uz Savu površine 300 hektara. To je lokacija od Novog mosta do Kočinog kanala, prilagođen rekreaciji i kulturnim sadržajima, kao i zaštita od poplave. Prilikom nedavne posete Šapcu Sema Fabricija, šefa delegacije Evropske unije, predstavljen je ovaj projekat. Evropska unija uložiće oko pet miliona evra u obaloutvrdu kod Čevrntije, podržala je zajednički projekat Šapca i Slavonskog broda u prevenciji i zaštiti od poplava, a u postrojenje za prečišćavanje otpadnih voda i regionalnu deponiju uložila je oko 20 miliona evra.

Najvažniji deo projekta Sava park uradio je Institut „Jaroslav Černi“, vezan za kanalsku mrežu. Za čitavo ovo područje važan je sistem podzemnih i nadzemnih voda, a sve ostalo nivelisanje, uređenje zelenih površina, zabavni sadržaji proističe iz toga, i Šabac bi dugoročno rešio pitanje poplava.

– To je san svih Šapčana. Sava park će biti zelena zona od 300 hektara, sa rekreativnim i kulturnim sadržajima Projekat je važan i sa ekološkog i sa turističkog aspekta, a može pomoći i privredni napredak Šapca, i izlazak na reku, ističe gradonačelnik Nebojša Zelenović.

Ujedno sa Sava parkom pokazuje se sasvim drugačiji i odgovorniji odnos prema čovekovoj okolini jer je, na primer, šezdesetih godina olako zatrpana rečica Kamičak, koja je imala tri mosta, i koja je bila ponos Šapčana. Takođe, 1990. godine naprečac je odlukom tadašnjeg prvog čoveka Šapca Zorana Despotovića zelena oaza Dudara , na 30 hektara, pretvorena u gradsku deponiju.

Projekat „Razvoj Šapca po meri građana“ se realizuje uz pomoć sredstava iz budžeta Grada Šapca. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari