Železara neće biti poslednje gašenje proizvodnje zbog kovida

Nakon što je najveći srpski izvoznik, kineski HBIS, isključio visoku peć

Ostavite komentar


  1. Gašenje, odnosno, pokretanje visoke peći u železarama je komplikovan, težak i skup posao (ako nije pravilno ugašena i nemoguć). To ukazuje da kineski vlasnik nema nameru da se skoro bavi pokretanjem iste. Srpska privreda, zapravo, gotovo da i ne postoji (pogotovu kada je reč o industriji) a ono malo što se još koprca je pod pritiskom (naprednih) političara i pitanje je koliko će još izdržati. Tu, naravno, ne mislim na one koji su u dilu sa vlastodršcima, oni nisu privrednici već čerupači (već dobrano očerupane) Srbistana.

  2. To nije srpski izvoznik,a za kvote sre znali.i pre prodaje celicane Kinezima.

    1. To nije sprečavalo vlast da taj izvoz prikazuje kao srpski. Kod nas se sve zasniva na lažnim podacima.

  3. Kad se ugasi visoka pec, to znaci da je ozbiljna kriza i da je nece pokrenuti sledecih kvartal. Jena visoka pec da bi se pokrenula treba uloziti par miliona dolara sto su veliki troskovi. Meni se cini da ni svemoguci Kinezi vise nisu u stanju da odrzavaju ovaj balon. Slede otkazi i smanjenja plata za zaposlene, koperante itd. Znate li vi koliki je uticaj na koperante i sta sledi. Novinar bi malo trebao da se raspita i napise clanak o tome, koje su sve povezane firme i koliko je zaposlenih lica povezano u lancu.
    Srdacan pozdrav

  4. ZF iz Panceva poslao deo radnika na placeni odmor,nemaju posla.ZF nemacka firma,auto industrija..

  5. Ipak je poljoprivreda najbolji izvoznik jer najmanje ima uvoznih komponenti a i zapošljava najviše ljudi. IT sektor je nešto drugo jer ima uticaj na mali broj zaposlenih i zato je najefektniji.

  6. Oni nisu ni svesni sta ih ocekuje na jesen, pad od 6-7% BDP-a donosi smanjenje plata, otimanje penzija, opste siromastvo. Najurice ih motkama, nece ih spasiti ni zandarmerija ni vojska. Pad zivotnog standarda u ovako bednoj drzavi izazvace opste nezadovoljstvo.

  7. Može železara i pečurke da
    proizvodi.Po tome je bila poznata
    kada smo bili pod sankcijama u
    prošlom veku.Sada mi se čini
    da nam se obruč steže i da smo
    pod Covid sankcijama.Već su
    nam komšije stavile ili zabranu
    ulaska ili obavezan karantin
    za one koji imaju žarku želju za
    letovanjem.

  8. Veliki srpski izvoznici vrlo cesto to uopste nisu! Pitanje je odakle HBIS povlaci sirovo gvozde ili gvozdenu rudu za proizvodnju celika? Ako je uvozi, kao sto FIAT u Kragujevac uvozi vecu vrednost u delovima nego sto izvozi gotovih proizvaoda i time povecava deficit trgovinskog bilansa, onda je ista nelogicna stvar i sa HBIS-om! Mi moramo da shvatimo da je decenijskom pogresnom privrednom politikom zemlje koja je izuzetno pojacana za vlasti SNS-a, unistili sve delatnosti na visem intelektualnom nivou pa cak i one hraniteljske kao poljoprivreda, tako da od konfekcioniranja ili motanja kablova najvise stradamo jer smo zamenjljivi! Pogotovo sto je uvozna kvota za celik EU prema Srbiji bila za ocekivati preferiranjem dalekih Kineza u odnosu na bliske Evropljane! Shvatimo da je Kina, kao uostalmo i Rusija (NIS) drugi svet, nikako demokratski a da se nalazimo u Evropi koja se brani od njih jer joj oni tamo ne dozvoljavaju reciprocno prisustvo kapiatal! Sve u svemu, jasno je da smo i sa UAEmiratima (Air Serbia) izabrali pogresne!

  9. Kada pišete već ovakve članke trebalo bi da napišete i koje vrste i kvalitet čelika i polufabrikata železara nudi, čisto da bi ste naučili nešto iz tehničkih nauka.

  10. Visoka pec nije ugasena vec stavljena na tihi hod, to su isto uradili Amerikanci kada su upali u krizu, tako da sve ovo sto se desava u zelezari je vec nekoliko puta vidjeno.

Ostavite komentar


Ekonomija

Veliki broj falsifikovanih proizvoda na tržištu: Kako da ih prepoznate? 9

Veliki broj falsifikovanih proizvoda na tržištu: Kako da ih prepoznate?

Sa prazničnim periodom povećava se i potrošnja, čak i za 40 odsto. Nakon poslednjeg otkrića falsifikovanih proizvoda, potrošači će osim o cenama morati da vode računa i o kvalitetu namirnica. Marko Dragić iz Nacionalne organzacije potrošača rekao je za RTS da se može očekivati da je na tržištu u Srbiji veliki broj falsifikovanih proizvoda i da građani koji su ih uočili mogu da ih prijave tržišnoj i poreskoj inspekciji.

Naslovna strana

Naslovna strana za 27. i 28. april 2024.
Galerija

Pretplati se i postani deo Kluba čitalaca Danasa

Klub čitalaca Danasa je zajednica pretplatnika na dnevni list Danas kojima je, pored ekskluzivnog pristupa novinama u PDF formatu veče pre nego što se štampano izdanje nađe na trafikama, dostupna i celokupna arhiva lista onlajn. Članska kartica obezbeđuje i preko 50 popusta naših partnera, kao i pozivnice za naše događaje i akcije.

Marko Šelić Marčelo, pisac i muzičar

Čitam Danas zato što nisam od juče, a i vrlo sam zainteresovan za sutra.