Železara nije trojanski konj 1Foto: Screenshot RTS

Železara Smederevo neće biti trojanski konj za čelik u Evropi, izjavio je ministar privrede Srbije Želko Sertić i naveo da je pozadina priče o postupku Evropske komisije protiv Srbije zbog antidamping cena strah od kineskog čelika i od rada Železare Smederevo“ u budućem periodu.

Ne samo da imamo uveravanja da će čelik biti namenjen domaćem i evropskom tržištu, nego ćemo i najnovijim tehnologijama omogućiti da Železara bude konkurentna na evropskom tržištu, kao i ostale čeličane u Evropi, rekao je Sertić i dodao da neće biti pitanja da li će Srbija moći da izvozi čelik.
Sertić je za RTS rekao da je pitanje „malo ispolitizovano“ jer ova procedura nije pokrenuta samo protiv Srbije – „tu su i Ukrajina, Brazil i druge zemlje“.

Želimo da uđemo u Evropsku uniju kao razvijena zemlja, ili bar u dovoljnoj meri razvijena. EU nije interes da Srbija ekonomski padne pa da imaju probleme kao sa nekim zemljama, rekao je Sertić.
Poseban problem, ocenio je on, je državna pomoć koja je morala da bude obustavljana u februaru prošle godine.

Proces je pokrenut na inicijativu Eurofera, pravila su veoma stroga i u svakom detalju ćemo sarađivati i imati otvorene razgovore sa predsavnicima Evropske komisije, rekao je Sertić.  

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari