Želite da postanete frilenser? Ovo je sve što treba da znate o porezima 1Foto: Pixabay/StartupStockPhotos

Ideja da neko bude “sam sebi šef”, te da ne zavisi ni od koga, mnogim građanima Srbije deluje vrlo primamljivo. Ipak, za mnoge je svet frilensera potpuna misterija, te ne znaju odakle da počnu. Ovo je sve što oni treba da znaju.

Iako su izmene zakona koje se tiču frilensera stupile na snagu još 1. januara 2023. godine, i dalje ima nejasnoća o tome kako frilenseri funkcionišu, šta rade, kako se registruju i plaćaju porez.

Pre svega, frilenseri su radnici koji nisu zaposleni u firmi, a ako i jesu, to su uglavnom ugovori o autorskom delu. Frilenseri, naime, rade samostalno, kao radnici u IT sektoru, umetnici, nastavnici stranih jezika i tako dalje.

Kako se postaje frilenser?

Frilenseri se registruju preko portala Frilenseri, koji im omogućava da podnose poreske prijave i generišu uplatnice sa popunjenim podacima i tako namiruju svoje obaveze.

Takođe, frilenseri na ovaj način mogu da se prijave i na osiguranje. Prijava se vrši preko Centralnog registra obaveznog socijalnog osiguranja (CROSO).

Prema mišljenjima pojedinih advokata, frilenserima koji imaju stalna mesečna primanja, isplativije je da se registruju kao paušalci.

Dodatni trošak može da predstavlja angažovanje firme koja se bavi pomaganjem preduzetnicima prilikom pokretanja biznisa, nevezano da li su oni frilenseri ili ne. To može da košta i više od 8.000 dinara. Takođe, neki preduzetnici odlučuju da kroz ovaj proces prođu uz pomoć advokata. Naravno, to nije neophodno.

Postupak bi trebalo da bude gotov u roku od pet radnih dana. Tada će frilenser dobiti matični broj, poreski identifikacioni broj (PIB), prijavu na sistem oporezivanja, Potvrdu o izvršenoj prijavi na registar obaveznog socijalnog osiguranja (CROSO) i broj zdravstvenog osiguranika.

Poslednji korak je otvranje poslovnog računa u banci.

Kako frilenseri plaćaju porez?

Frilenseri plaćaju porez po jednom od dva moguća modela koji sami biraju, a svoje obaveze plaćaju kvartalno.

Model A je prigodniji za frilensere sa nižim, a model B sa višim primanjima.

Prema prvom modelu, porez na dohodak iznosi 20 odsto, a neoporezivi deo zarade je 57.900 kvartalno, odnosno 19.300 dinara mesečno. Doprinosi za PIO su 24 odsto, a za zdravstveno osiguranje 10,3.

Po drugom modelu, porez na dohodak je 10 odsto, a osnovica za obračun poreza se utvrđuje I u fiksnom iznosu i procentualno.

Tako normirani troškovi, na osnovu koji se dolazi do osnovice, iznose 57.900 dinara kvartalno, dakkle 19.300 mesečno, a u obračun ulazi i povećanje normiran troškova od 34 odsto bruto prihoda.

Doprinosi za PIO su u ovom modelu 24 odsto, i to namjamnje 7.720 dinara mesečno.

Kako izračunati porez za frilensere?

Najbolji način da se izračuna iznos poreza za frilensera koji je potrebno platiti je uz specijalizovani kalkulator. U pitanju je kalkulator na sajtu “Frilenseri”.

To je sajt koji su pokrenuli Ministarstvo finansija, Poreska uprava i Nacionalna alijansa za lokalni ekonomski razvoj (NALED), a koji frilenserima nudi niz usluga, pomoći i slično.

Jedan od alata je upravo kalkulator poreza, u koji je dovoljno uneti bruto zaradu, da li je frilenser rezident Srbije i da li je svoju zaradu ostvario u Srbiji ili inostranstvu.

Kalkulator tada nudi obe opcije, odnosno oba modela, obračunata tačno u dinar, pa frilenser lako može da odabere koji mu model više odgovara za kvartal u kojem plaća porez.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari