Žetva pšenice će biti završena sledeće sedmice, a očekivani rod je oko 1,9 miliona tona. To će biti dovoljno za domaće potrebe, ali Srbija neće, kao ranijih godina, raspolagati značajnijim izvoznim viškom. Dok tehnička vlada okleva sa otkupom, tržište je formiralo okvir za cenu.

Ona je juče na Produktnoj berzi u Novom Sadu prodavana po 22,5 dinara za kilogram, dok je pre nedelju dana iznosila 21 dinar bez PDV-a.

– Još uvek imamo dosta nepoznanica, ali će biti prostora za izvoz. Ovogodišnji rod relativno je dobrog kvaliteta i pokriće naše potrebe. Narednih sedmica predstoje bilansi, tako da ne znamo da li će država otkupljivati deo roda i po kojoj ceni. Konačna cena biće poznata u drugoj polovini jula. Poljoprivrednici sami odlučuju da li će sada prodavati mlinarima ili će, ako imaju uslove, čekati kraj leta. Dobra vest za njih je da cena u regionu, ali i na svetskim berzama, raste, a recimo u Americi je pšenica od 15. juna poskupela za 30 odsto – kaže za Danas Dušan Diklić, direktor trgovanja na novosadskoj berzi.

Đorđe Bugarin, sekretar Udruženja poljoprivrede u Privrednoj komori Vojvodine, smatra da će cena pšenice još rasti, ali da Srbija neće izvoziti ovogodišnji rod.

– Srbija godišnje potroši između 1,60 i 1,65 miliona tona pšenice, pa je teško očekivati značajniji izvoz. Domaći bilansi su maksimalno napregnuti i očekujem da će cena rasti. Direkcija za robne rezerve još nije objavila otkup, pa se tržište samo formiralo. Mislim da ćemo od ovogodišnjeg roda izvoziti brašno, pošto mlinarska preduzeća, zbog niza okolnosti koje su im išle naruku, još uvek nemaju potrebu da kupuju žito – kaže Bugarin.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari