Ziđin: Netačne tvrdnje o smanjenju plata, zaposlene očekuju i veće zarade 1Foto: Srbija Ziđin Koper

Tvrdnje koje su plasirane javnosti o navodnom smanjenju plata u kompaniji Srbija Ziđin Koper sa sedištem u Boru i donošenju kompanijskog Pravilnika o radu mimo zakona, netačne su i krajnje neodgovorne prema menadžmentu i svim zaposlenima u kompaniji, naveli su danas iz te kompanije.

„Zahvaljujući profesionalnom i posvećenom radu zaposlenih, kompanija Srbija Ziđin Koper uspela je i u uslovima svetske krize da održi stabilno poslovanje i postavi temelje održivog razvoja, čime je dala značajan doprinos podizanju životnog standarda u Borskom okrugu i ukupnom privrednom rastu zemlje“, saopštili su oni.

Oni su dodali da je planirano i povećanje zarada.

„Kompanija Srbija Ziđin Koper ne samo da ne planira smanjenje plata zaposlenima ni za jedan dinar, već upravo suprotno – planira da nastavi dobar trend iz prethodnih godina i da, kad god za to postoji mogućnost, poveća neto zarade. Glavna razlika u odnosu na ranije važeći Kolektivni ugovor jeste način obračuna tog povećanja. Činjenica je da prosečna neto zarada u kompaniji danas premašuje 110.000 dinara i veća je za više od 50 odsto u odnosu na neto zaradu iz 2018. godine. Takođe, neto zarade zaposlenih u Srbija Ziđin Koperu veće su za 61,5 odsto od republičkog proseka“, naveli su iz Ziđina.

Oni su dodali da je stabilno i uspešno poslovanje omogućilo otvaranje dodatnih 2.783 radnih mesta, pa danas tim Srbija Ziđin Kopera broji 6.162 zaposlena, a, takođe, i da je sačuvano oko 1.000 radnika u topionici, kojima su obezbeđene redovne zarade, iako, kako su naveli, usled rekonstrukcije, topionica nije u funkciji već osam meseci.

„Finansijska stabilnost, sigurna radna mesta i briga o zaposlenima podstakli su veliko interesovanje za posao u kompaniji. Srbija Ziđin Koper izvor je prihoda za porodice i pojedince iz Zaječara, Boljevca, Kučeva, Sokobanje, Negotina, Niša i drugih srpskih gradova. Kompanija sarađuje sa 1.000 lokalnih izvođača i proizvođača u različitim oblastima. Briga o zaposlenima ostaće jedan od prioriteta za Srbija Ziđin Koper, i upravo zato kompanija neće zatvoriti vrata za dalje pregovore sa predstavnicima sindikalnih organizacija, uprkos počenom „šumu u komunikaciji“. Naprotiv. Kompanija će insistirati na nastavku pregovora koji traju od septembra ove godine, kako bi se zaključio novi Kolektivni ugovor, na dobrobit svih“, saoštili su oni.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari