Žiofre: EU će obezbediti Srbiji opremu za upravljanje ostacima pesticida 1Foto: Pixabay/Pixel2013

Šef Delegacije Evropske unije (EU) u Srbiji Emanuele Žiofre rekao je danas da će Unija obezbediti Direkciji za nacionalne referentne laboratorije najsavremeniju analitičku opremu kao što je oprema za upravljanje ostacima pesticida, saopštio je Media EU info.

„Ova ustanova je centar srpskih laboratorija za bezbednost hrane, ali je takođe igrala vitalnu ulogu u ranim fazama pandemije kovida 19, kada je većina ljudskih uzoraka tamo testirana sa prethodno isporučenom opremom, koju je donirala EU“, rekao je Žiofre.

On je sa ministrom poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Branislavom Nedimovićem obišao Međunarodni poljoprivredni sajam u Novom Sadu, obeležavajući dve decenije partnerstva Srbije i EU u oblasti poljoprivrede.

Zahvaljujući pomoći EU, Srbija je, prema rečima Žiofre, postigla izvanredne rezultate u iskorenjivanju bolesti životinja, poput besnila, opasnih i za životinje i za ljude.

Pomoć EU, prema njegovim rečima, u oblasti bezbednosti hrane neće se tu zaustaviti.

Od 2000. godine EU je donirala 230 miliona evra za poljoprivredu i bezbednost hrane u Srbiji, a glavni pravci pomoći su zaštita životne sredine, zdravlje ljudi, bezbednost hrane, dobrobit životinja, održavanje tla u dobrom stanju.

Zahvaljujući rezultatima te podrške i naporima Srbije, poljoprivredni izvoz Srbije u EU se više nego udvostručio u poslednjoj deceniji, a nešto više od polovine ukupnog izvoza ide u EU. Srbija je prošle godine imala pozitivan trgovinski bilans od preko pola milijarde evra poljoprivrednih proizvoda.

Ministar Nedimović rekao je da, zahvaljujući poklonu EU, Srbija sada može da prekontroliše sumnjivu hranu i ukoliko je problematična isključi je sa tržišta.

EU pomaže poljoprivrednicima u Srbiji preko IPARD programa i sada im je na raspolaganju 230 miliona evra za ulaganja u fizičku imovinu, kao što su traktori, u preradu i plasman poljoprivrednih proizvoda, u diversifikaciju farmi i razvoj poslovanja, kao i u tehničku pomoć.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari