Zorana Mihajlović: Napravljene osnove da Srbija ima dovoljno energije i da sačuva životnu sredinu 1Foto: K1/ Printscreen

Ministarka rudarstva i energetike Srbije Zorana Mihajlović izjavila je danas da su u prethodne dve godine, bez obzira na brojne otpore, napravljene osnove da zemlja ima i dovoljno energije, i da sačuva životnu sredinu, i da više neće biti povratka na staro, saopšteno je iz njenog kabineta.

„Nije bilo jednostavno u prethodne dve godine, imali smo gotovo kolaps elektroenergetskog sistema, ali smo uradili mnoge stvari koje ranije nisu urađene. Za vreme ovog ministarstva stvorili smo osnov da Srbija napreduje u zelenoj energetskoj tranziciji, ne zato što je to moda, nego zato što ceo svet ide u tom pravcu. Napravili smo bazu i verujem da više nema povratka na staro“, rekla je Mihajlović na televiziji Hepi.

Ona je naglasila da snažan energetski sektor počiva na jakim preduzećima i da u tom delu predstoji još mnogo posla jer trenutno ona nisu u takvoj situaciji i država je velikim delom u krizi preuzela da pomaže energetski sektor.

„Realnost je da nemamo dovoljno uglja, da je on nažalost jako lošeg kvaliteta i potrebni su nam i novi kapaciteti i novi izvori energije. Druge zemlje su mnogo pre nas krenule u taj proces i počele i da smanjuju učešće proizvodnje iz uglja i da grade velike vetroelektrane i solarne elektrane. Ozbiljna je žal što danas moramo mnogo novca da izdvajamo kao država jer se u prethodnom periodu nije dobro radilo“, navela je Mihajlović.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari