Zorana Mihajlović: Potreban zaokret ka zelenoj, čistoj energetici i ekonomiji 1Foto: Ministarstvo rudarstva i energetike

Ministarka rudarstva i energetike Srbije Zorana Mihajlović izjavila je danas, nakon obilaska Osnovne škole „Jovan Popović“ i vrtić „Pčelica“ u Kruševcu, koji su uz još četiri osnovne škole rekonstruisani u okviru programa unapredjenja energetske efikasnosti, kako je je potrebno da čitavo društvo shvati da zaokret ka zelenoj i čistoj energetici i ekonomiji znači bolje i kvalitetnije uslove za život.

„Кruševac pokazuje da može da bude primer u sprovođenju zelene agende i da nam je energetska tranzicija, posebno u momentima krize koja će trajati godinama, neophodna kako bismo bili energetski bezbedni i stabilni. Moramo svi, kao društvo, da shvatimo da je potrebno brže da napravimo zaokret ka zelenoj, čistoj ekonomiji i zelenoj, čistoj energetici i da tamo gde su stari objekti i gde je visoka potrošnja najpre i možemo da vidimo učinak unapredjenja energetske efikasnosti, što je nacionalni cilj“, rekla je Mihajlovićeva, saopštilo je minidstarstvo.

Kako je precizirano, ukupna vrednost projekta energetske efikasnosti u obrazovnim ustanovama u Kruševcu je 1,8 miliona evra.

Direktorka Osnovne šlole „Jovan Popović“ Snežana Stefanović Milovanović podsetila je da će uštede u potrošnji posle rekonstrukcije biti oko dva miliona dinara godišnje, odnosno oko 50 odsto manje potrošnje električne i toplotne energije.

„Čast mi je što zajedno radimo na projektima koji doprinose boljim uslovima za rad i obrazovanje, smanjenju potrošnje energije i smanjenju emisija štetnih gasova. Švajcarska već nekoliko godina pruža podršku ovakvim projektima, zajedno sa Ministarstvom rudarstva i energetike, a pored Kruševca, tu su i Paraćin, Užice i Vrbas. Naš ukupan doprinos je devet miliona evra“, rekao je direktor Švajcarske kancelarije za saradnju sa Srbijom Rihard Koli (Richard Kohli), saopštilo je ministarstvo.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari