Zrenjanin daje u zakup državnu zemlju, ratari besni zbog oglasa i kažu da je raspisan za nekog podobnog 1Foto: BETAPHOTO/SAŠA ĐORĐEVIĆ/MO

Zrenjanin je raspisao oglas za zakup državog poljoprivrendog zemljšta, objavila je danas Uprava za poljoprivredno zemljište, a rok za prijavu je petak.

Banatski ratari su zbog svega toga besni, kažu da je oglas potpisan 18. februara, a da niko nije znao da će biti objavljen tek danas.

„To nije dovoljan rok da se poljoprivrendici pripreme za licitaciju. Deluje kao da je oglas namenjen nekome ko je podoban“, kažu u Savezu udruženja poljoprivrednika Banata.

U prvom krugu licitacije naćiće se ukupno 7.838 hektara državnog poljoprivrednog zemljišta, a rok za podnošenje prijava preko portala Uprave za poljoprivredno zemljište je 25. februar.

Najveći broj pacrela nudi se po programu iz 2021. godine, objašnjava Nataša Tomović iz odseka z apoljoprivredu GU Zrenjanin, ali nešto parcela preostalo je iz prethodnih licitacija.

“U prvom krugu licitacije, po programu za 2021. godinu, ponudili smo 7.730 hektara državne zemlje u svim katastarskim opštinama. Zemlja se nudi u zakup na 15 godina, a jedan deo parcela na godinu dana. Takođe, oglašen je zakup za 98 hektara po programu iz 2018. i 2020. godine, za parcele gde je raskinut ugovor”, kaže Nataša Tomović.

Poljoprivredno zemljište, po program iz 2021. godine, nudi se u zakup u 26 katastarskih opština.

Preostalih 98 hektara, iz programa za 2018. i 2020. godinu, nudi se u katastarski opštinama Banatski Despotovac, Botoš, Belo Blato, Čenta, Farkaždin, Knićanin, Perlez, Tomaševac, Aradac, Ečka, Elemir, Jankov Most, Klek, Lazarevo, Lukino selo, Melenci, Mužlja, Stajićevo, Taraš, Zrenjanin 1, Zrenjanin 3.

Uvid u dokumentaciju moguće je izvršiti u gradskoj upravi Zrenjanina, u odseku za poljoprivredu ili na sajtu Uprave za poljopriredno zeljište. Razgledanje parcela organizuje se 24. februara.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari