Zrenjanin: Suša se odrazila i na stočarstvo, stadima potrebna prihrana 1Foto: M.P./Danas

U Banatu zbog suše trpe jesenji usevi a stradali su i pašnjaci, na kojima stoka nema više šta da ispase. Kako navode ovdašnji stočari, nedostatak hrane odrazio se i na količine mleka koja se dobija od krava i koza.

Stočari koji se zasejali detelinu nemaju sada toliko izražen problem sa prehranom grla, ali svima drugima to jeste problem.

„Moje stado ovaca, a reč je o romanovskim ovcama, koriste detelinu koju sam posejao u te svrhe i skinuo sam rod tokom maja, kada nije bilo tolikih problema sa sušom. Za sada nemam problem ali vidim i znam da drugi stočari imaju i da će morati da kupuju hranu za životinje“, objašnjava Dragan Kleut, poljoprivredni proizvođač iz Stajićeva.

Da je stočna hrana problem i da je suša nanela štetu i ovom resoru poljoprivrede, potvrđuje i Milana Ćuk iz Banatskog Karađorđeva. Ona proizvodi kravlje i kozje sireve a za svoje stado koza nema dovoljno hrane.

„Suša je na livadama i pašnjacima sve spržila, nema naše stado gde da se napasa, sve je suvo. U tim uslovima stoka se dohranjuje senom ili koncentrovanom hranom a primetne su i manje količine mleka koje se dobija. Sve će se to odraziti i na proizvodnju sireva“, kaže Milana Ćuk.

Prostrani pašnjaci u okolini Zrenjanina uzgajališta su i goveda rase angus. Takvih stada ima u okolini Perleza, na putu ka Titelu, ali i kod Taraša, gde kada je vrućina stada uglavnom borave u hladovini ili se rashlađuju pored vode.

Kako nam kažu na jednom od uzgajališta, goveda obilato koriste travu na pašnjacima ali zbog suše sada će morati da se prihranjuju senom.

Zato je primetna zabrinutost kod stočara jer ne znaju kakva će ishrana stada biti u zimskom periodu, šanse za spremanje dovoljno sena i lucerke je sve manje a sasušeni kukuruz na njivama izgleda neće moći da posluži za silažu.

Kako se može čuti među ovdašnjim stočarima, oni su već dostavili Ministarstvu poljoprivrede zahtev da se isplate prispele premije za kvalitetna priplodna grla za 2022.godinu.

U zahtevu traže i da se isplate premije od 20.000 dinara za sva gazdinstva koja to nisu do sada ostvarila.

Više vesti iz ovog grada čitajte na sledećem linku.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari