"Drvo prijateljstva" u devet gradova u regionu: Podizanje svesti o zagađenju vazduha, zemlje i vode 1Foto: EFB

U devet gradova u regionu sutra će u isto vreme (11 časova) biti organizovana regionalna sadnja drveća „Drvo prijateljstva“ koju je pokrenuo Evropski fond za Balkan (EFB), a sprovodi je u saradnji sa lokalnim partnerima u zemljama u regionu.

Kako se navodi u saopštenju, tokom četvrtog izdanja ove regionalne inicijative 450 stabala biće zasađeno u Beogradu, Boru, Peći, Prištini, Skoplju, Podgorici, Zenici, Sarajevu i Tirani.

U Beogradu će akcija biti realizovana u Borči, u osnovnoj školi „Jovan Ristić“, gde će u saradnji sa Udruženjem „Krokodil“ biti zazađeno 50 stabala drveća.

Evropski fond za Balkan naglašava da zemlje Zapadnog Balkana imaju najlošiji kvalitet vazduha u Evropi i da su građani Albanije, BiH, Kosova, Srbije i Severne Makedonije podjednako izloženi zagađivačima vazduha.

"Drvo prijateljstva" u devet gradova u regionu: Podizanje svesti o zagađenju vazduha, zemlje i vode 2
Foto: Shutterstock

S toga, regionalna sadnja drveća, kako kažu, predstavlja napor da se se podigne svest o jednom od najgorućih problema u regionu, a to je zagađenje vazduha kao direktnom uzročniku mnogih bolesti, zdravstvenih problema i razlogu za hiljade prevremenih smrti u Srbiji, ali i u ostalih zemalja regiona.

„Ova regionalna koordinirana sadnja koja je prerasla u tradicionalnu aktivnost nastavlja da služi kao primer regionalne solidarnosti u pogledu svesti o zagađenju vazduha, zemljišta i vode kao zajedničke probleme regiona. Cilj je da pokaže da je preuzimanjem individualne odgovornosti i upozoravanjem javnosti na ozbiljnost zagađenja vazduha i klimatskih promena moguće napraviti razliku na lokalnom i regionalnom nivou“, poručuju iz Evropskog fonda za Balkan.

Izvršna direktorka EFB Aleksandra Tomanić navodi da je akcija „Drvo prijateljstva“ kako regionalna solidarnost izgleda u praksi.

„Drago nam je što smo uspeli da uključimo lokalne partnere i da svake godine uvećavamo ovu mrežu partnera. Gradovi našeg regiona se više puta nalaze na listi najzagađenijih gradova sveta i važno je preduzeti zajedničke i konkretne korake da se ovaj trend ne nastavi. Sadnja drveća je jedno od najjednostavnijih među njima“, izjavila je Aleksandra Tomanić.

Ove godine sarađivali su sa Eko Forumom iz Zenice, Fondacijom za razvoj i demokratiju iz Sarajeva, Institutom za teritorijalno upravljanje životnom sredinom iz Tirane, Let’s Do It iz Peći, Air Care iz Skoplja, KOD-om iz Podgorice, Udruženjem Krokodil iz Beograda i Udruženjem za razvoj Grada iz Bora.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari