Grad Zagreb izdvaja skoro 22 miliona evra da reši urbane poplave u naredne tri godine 1Zagreb Foto: www.wikipedia.org/ Lamasse

Urbane poplave su oblik poplava koje se javljaju u gradovima i urbanim područjima. Ipak,  nemaju iste posledice kao kada se iste dese u ruralnim delovima neke zemlje. Gradovi imaju veliki broj nepropusnih površina poput asfalta i betona, što dovodi do sprečavanja apsorpcije vode.

Kako piše Energetski portal, tokom jakih padavina, zemljište u ruralnim delovima upija vodu, dok u gradovima beton ne može upiti ništa, što povećava rizik od poplava. To dovodi do toga da se voda zadržava na površini, stvarajući poplave.

Gradski kanalizacioni sistemi mogu biti preopterećeni tokom obilnih padavina, što dovodi do izlivanja vode na ulice i u stambene objekte.

Klimatske promene intezivirale su obilne kiše, a tokom prethodne godine bili smo svedoci superćelijskih oluja koje su prošle kroz sve zemlje regiona i napravile nered.

Grad Zagreb se pozabavio problemom urbanih poplava, pojačanog izazovom klimatskih promena. Program je vredan 21.8 miliona evra i planiran za period od 2024. do 2027. godine, a ima za cilj modernizaciju i unapređenje sistema gradskih odvoda za padavine.

Gradonačelnik Zagreba,Tomislav Tomašević istakao je da je glavni cilj investicije izbegavanje urbanih poplava, koje su sve češće zbog intenzivnih kiša koje nadmašuju kapacitete postojećeg sistema.

„Većina zagrebačkog sistema za odvodnjavanje je projektovana i izgrađena kao mešoviti sistem, što znači da se fekalne i padavinske vode odvode istim kanalima. Među posledicama klimatskih promena posebno se izdvajaju obilne kiše, koje prevazilaze projektovani kapacitet sistema i izazivaju poplave zagađenim kišnicama po uticaju na urbana područja”, naveo je gradonačelnik Zagreba.

Kako se navodi na zvaničnom sajtu Grada Zagreba, Program upravljanja aktivnostima atmosferske odvodnje 2024-2027. razrađene su aktivnosti kao što je rešavanje urbanog atmosferskog odvodnjavanja podvožnjaka Škorpikov u cilju sprečavanja poplava.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari