Meteorolog Sovilj: Aprilski mesečni temperaturni rekordi danas oboreni u četiri mesta u Srbiji 1Foto: Beta/Dragan Gojić

U Srbiji su danas, 15. aprila na četiri meteorološke stanice oboreni aprilski mesečni temperaturni rekordi.

Meteorolog Republičkog hidrometeorološkog zavoda (RHMZ) Slobodan Sovilj objavio je na društvenoj mreži Linkedin da su temperaturni rekordi oboreni u Negotinu, Kruševcu, Novom Sadu i na Crnom vrhu, a da je u Loznici prethodni rekord danas izjednačen.

Maksimalna temperatura izmerena u Negotinu bila je danas 32, 6 stepena Celzijusova, a prethodni rekord u tom gradu zabeležen je 18. aprila 2016. godine kada je bilo 32 stepena.

Meteorolog Sovilj: Aprilski mesečni temperaturni rekordi danas oboreni u četiri mesta u Srbiji 2
Foto: Linkedin/Slobodan Sovilj

U Kruševcu je danas bilo 32, 4, u Novom Sadu 32, koliko je izmereno i u Loznici, dok je na Crnom vrhu bilo 25,8.

“Rekord na nivou cele zemlje nije oboren. 10. aprila 1985. godine u Zaječaru je izmereno čak 34,2 stepena Celzijusova, dok je najviša temperatura danas izmerena u Ćupriji (33,7 stepena), dakle samo za 0,5 stepena manje”, navodi meteorolog Sovilj.

On ističe da je prvih 15 dana aprila na GMS Vračar zabeleženo čak 10 letnjih dana, sa maksimalnom temperaturom iznad 25 stepeni, dok je srednja maksimalna temperatura u istom periodu iznosila 25,8 stepeni.

To je tačno sedam stepeni više od srednje aprilske maksimalne temperature tokom referentnog perioda 1991. do 2020. godine, koja je iznosila 18,8 stepeni.

„Jako zahlađenje koje nam sledi značajno će ublažiti pozitivna temperaturna odstupanja do kraja meseca, ali svakako treba očekivati da će sveukupno april 2024. biti topliji od proseka i topliji od aprila prethodne godine“, ističe Sovilj.

Kakvo nas vreme očekuje do 15. maja čitajte u dugoročnoj vremenskoj prognozi koju je objavio RHMZ.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari