Močvare gubimo tri puta brže od šuma: Danas je Svetski dan močvarnih staništa 1Foto: Pokrajinski zavod za zaštitu prirode

Svetski dan močvarnih staništa (World Wetlands Day) obeležava se danas pod sloganom „Močvare i ljudsko blagostanje“ sa željom da se podigne svest javnosti o značaju i zaštiti vodenih, močvarnih staništa.

Iz Pokrajinskog zavoda za zaštitu prirode ističu da su vodena, vlažna, staništa izuzetno važni ekosistemi koji doprinose očuvanju biodiverziteta, ublažavanju klimatskih promena, predstavlјaju rezervoare slatke vode i utiču na svetsku ekonomiju.

Skoro 90 odsto svetskih močvara je degradirano u poslednjih trista godina, a močvare gubimo tri puta brže od šuma. Svetski dan močvara je idealan trenutak za povećanje svetsi ljudi o ovim kritično važnim ekosistemima. Od presudnog značaja je da zaustavimo i preokrenemo trend njihovog brzog gubitka i podstakli akcije za njihovo očuvanje i obnovu“, navodi se na sajtu Pokrajinskog zavoda za zaštitu prirode.

Ramsarska konvencija o zaštiti močvarnih područja je usvojena 2. februara 1971. godine, u iranskom gradu Ramsaru i pruža mogućnosti za međunarodnu saradnju i aktivnosti na nacionalnom nivou sa cilјem očuvanja i racionalnog korišćenja vlažnih područja. Ovu konvenciju potpisalo je 172 država i organizacija u svetu.

Konvencija kao močvarna, vlažna, područja obuhvata: jezera i reke, podzemne izdani, bare, močvare, vlažna travnata područja, tresave, oaze, estuare, delte, mangrove, priobalna područja, koralne grebene, kao i lokalitete nastale aktivnošću čoveka, kao što su ribnjaci, pirinčana polјa, vodene akumulacije, slatine…

Vlažna područja predstavlјaju centre biološke raznovrsnosti i staništa raznovrsne, specifične flore i faune. Ona su od suštinskog značaja za opstanak retkih i ugroženih vrsta bilјaka i životinja (ptica, riba, sisara…) koje svoj životni prostor nalaze u vodi ili kraj nje. Međutim, ova područja su izuzetno značajna i za čoveka, jer u mnogim aspektima neposredno utiču na njegov opstanak“, navode iz Pokrajinskog zavoda za zaštitu prirode.

Trenutno u svetu postoji 2.503 Ramsarsko područje, površine od oko 257 miliona hektara.

U Srbiji imamo 11 Ramsarskih područja koja se prostiru na oko 130. 411 hektara, a to su: Obedska bara, Ludaško jezero, Stari Begej-Carska bara, Gornje Podunavlјe, Slano Kopovo, Zasavica, Labudovo okno, Peštersko polјe, Vlasina, Kovilјsko-petrovaradinski riti Đerdap.

Đerdap je poslednje područje koje je upisano na Svetsku listu međunarodno značajnih vlažnih područja u Srbiji 2020 godine. U AP Vojvodini se nalazi čak osam Ramsarskih područja, a Pokrajinski zavod za zaštitu prirode je izradio dokumentacionu osnovu za njihovu uspešnu nominaciju.

Tokom 2023. godine na osnovu predloga i studija zaštite Pokrajinskog zavoda za zaštitu prirode proglašeno je pet novih zaštićenih prirodnih dobara koja najvećim delom predstavlaju vodena staništa: PIO „Potamišje“, PP „Slatine u dolini Zlatice“, PIO „Kanjiški jaraši“, PP „Mrtvaje gornjeg Potisja“ i PP“Stara Tisa kod Bisernog ostrva““, navode iz Pokrajinskog zavoda za zaštitu prirode.

Energetski portal piše da, je jedan od ključnih značaja močvare – njihova karakteristika najefikasnijih prirodnih skladišta ugljenika na planeti. Biljke koje se nalaze u močvarama apsorbuju CO2 iz atmosfere tokom procesa fotosinteze.

Međutim kada ove biljke venu, njihova biomasa se taloži na dnu močvare, a kako ima vrlo malo kiseonika u ovim uslovima, usporavaju se procesi razgradnje biomase. Stoga, ugljenik ostaje zarobljen u biljkama i skladišten na tlu močvara.

Promene u klimi poput suše i poplave, mogu, kako piše ovaj portal, da utiču na sposobnost močvara da skladište ugljenik, jer isušivanje močvara može dovesti do brže razgradnje i oslobađanja CO2.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari