APV iz Novog Sada zahteva zaustavljanje izgradnje Linglonga 1Foto: M.P./Danas

U okolini Zrenjanina bez neophodnih dozvola, gradi se fabrika kompanije Linglong, koja će proizvoditi 10 miliona tona guma godišnje i na taj način direktno ugroziti zdravlje građana Zrenjanina i čitave Vojvodine, kao i opstanak Specijalnog rezervata prirode Carska bara u neposrednoj blizini, kažu iz Akcije progresivne Vojvodine.

Oni upozoravaju javnost na odgovornost pokrajinskih organa – Pokrajinskog sekretarijata za zaštitu životne sredine, Pokrajinskog zavoda za zaštitu prirode, kao i pokrajinske inspekcije – koji imaju zakonsku obavezu i nadležnost da spreče izgradnju ovog nelegalnog objekta štetnog po zdravlje i ekosistem.

„Naime, u skladu sa Zakonom o integrisanom sprečavanju i kontroli zagađenja životne sredine i članom 133 Zakona o planiranju i izgradnji, da bi investitor za ovakvu vrstu industrijskih postrojenja dobio dozvolu za gradnju, mora najpre dostaviti zahtev za izdavanje integrisane dozvole na razmatranje Pokrajinskom sekretarijatu za zaštitu životne sredine. Pored opštih podataka o projektu i delatnosti zahtev mora sadržati kratak izveštaj o značajnim uticajima na životnu sredinu i detaljne podatke o emisiji štetnih i opasnih materija u vazduh i vode, zaštiti zemljišta i podzemnih voda, proceni rizika od značajnih udesa i havarija. Nadležni sekretarijat, dakle, mora da sačini celovitu studiju koja pokazuje kako će proces proizvodnje uticati na okolni biljni i životinjski svet. Takva studija još ne postoji“, saopštili su iz APV.

Dosad su, kako nastavalju, izrađene neke sporedne i suštinski nebitne studije za izgradnju pojedinih objekata u krugu fabrike, upotrebljene da bi se otpočeli radovi na njenoj izgradnji, mada je to zakonom izričito zabranjeno, Linglong bi, stoga, trebalo najpre da se obrati Pokrajinskom zavodu za zaštitu prirode i pribavi akt o uslovima i merama zaštite, što je uobavezi i prema Zakonu o zaštiti prirode.

„Ništa od ovoga zasad nije urađeno, a jasno je i zašto. Svaka validna studija pokazala bi da Linglong predstavlja velik rizik po zdravlje ljudi Zrenjanina i građana čitave Vojvodine i opstanak ekosistema Carske bare. Nedopustivo je, pored toga, i da pokrajinski inspekcijski organi uprave ne reaguju i nemo iščekuju nadolazeću katastrofu. Uprava zavoda postavljena od strane Srpske napredne stranke, međutim, oglušuje se o svoju zakonsku obavezu i dopušta da Carska bara bude uništena“, kažu u saopštenju iz APV.

Pokrajinski sekretarijat za zaštitu životne sredine, kako dalje ističu, ima obavezu da reaguje i putem inspekcijskih službi hitno obustavi dalje radove na izgradnji fabrike jer je Linglong je projekat vladajućeg režima, nastao na osnovu privatnog dogovora Aleksandra Vučića s kineskim investitorom, a štetu će snositi građani i priroda Vojvodine.

Više informacija iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari