Srbija opredelila 500 miliona dinara za upravljanje zaštićenim prirodnim dobrima od nacionalnog značaja 1foto (BETAPHOTO/DRAGAN GOJIĆ)

Vlada Srbije donela Uredbu o rasporedu i korišćenju sredstava subvencionisanje zaštićenih prirodnih dobara od nacionalnog interesa u 2024. godini, za šta je obezbeđeno 500 miliona dinara, što je najveći iznos koji je do sada opredeljen u te svrhe, saopšteno je iz Vlade, nakon današnje sednice.

Kako navode, sredstvima koja su opredeljena za zaštićena područja sufinansiraju se poslovi upravljača, čuvanje, održavanje i prezentacija zaštićenog područja.

Takođe, sufinasira se izgradnja, opremanje i održavanje objekata i uređenje prostora za posetioce i delatnosti usmerene na korišćenje i unapređenje stanja prirodnih resursa, poput monitoringa prirodnih vrednosti, naučna i druga istraživanja, reintrodukcija vrsta i revitalizacija zaštićenih prirodnih dobara.

“Zaštićena područja su najčešći način ili alat kojim se sprovodi zaštita prirode i kojim se direktno štite biljne vrste, a zaštitom staništa stvaraju preduslovi za zaštitu životinjskih vrsta i očuvanje biodiverziteta. Uredba je usvojena kako bi se blagovremeno sprečile ljudske aktivnosti i delatnosti koje mogu da dovedu do trajnog osiromašenja biološke, geološke i predeone raznovrsnosti, kao i poremećaji sa negativnim posledicama u prirodi, što je jedan od osnovnih ciljeva Zakona o zaštiti prirode”, navodi se u saopštenju Vlade.

Ministarka zaštite životne sredine Irena Vujović je istakla je da Ministarstvo koje vodi u prethodnom periodu svake godine nastojalo da poveća ukupnu površinu teritorije pod zaštitom. U ovom trenutku 99 područja uživa zaštitu na nacionalnom nivou.

„Srbija je bogata prirodnim dobrima, a naš zadatak je da o njima brinemo i sačuvamo ih za buduće generacije. Ove godine smo za brigu o prirodi izdvojili pola milijarde dinara, što je dvostruko više u odnosu na 2020. ili 2021. godinu. Ovaj iznos će se koristiti kako bi se očuvalo i unapredilo stanje zaštićenih područja. U ovoj godini, sufinansiramo i nova zaštićena područja proglašena u 2023. godini. Nastavićemo i u narednom periodu da odvajamo sredstva za naše bisere prirode“, rekla je Vujović.

Ona je podsetila da je 2020. godine u ove svrhe izdvojeno 229 miliona dinara, 2021. godine opredeljeno je 264,8 miliona dinara, a u prethodnoj godini je iznos subvencija bio 355 miliona dinara.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari