U Kataloniji vanredno stanje zbog suše, u nekim oblastima nije padala kiša tri godine 1Foto: Shutterstock/basiczto

Nakon više od 1.000 dana suše, katalonska vlada je zvanično proglasila vanredno stanje, jer su rezevre vode pale ispod 16 odsto.

Katalonski predsednik Pere Aragones, najvljujući mere u četvrtak, rekao je da u nekim oblastima nije padala kiša tri godine, opisujući da je to najgora suša u modernoj istoriji.

Kako prenosi Gardijan, procenjuje se da u Kataloniji treba da padne 500 litara kiše po metru kvadratnom da bi se nadoknadio deficit.

Mere koje su već na snazi na severu regiona, uključujući smanjenje navodnjavanja poljoprivrede za 20 odsto i zabranu zalivanja javnih parkova, biće proširene i na Barselonu.

Javni i privatni bazeni biće zatvoreni, uz izuzetke za one u sportskim centrima, iako se neki bazeni prilagođavaju da koriste morsku vodu.

Parkovi se više neće zalivati, ali će se podzemne vode koristiti da se 35.000 stabala u gradu spase od odumiranja.

Na plaži neće biti tuševa, niti ukrasnih fontana. Vodeni parkovi i klizališta biće zatvoreni, a pranje automobila biće ograničeno na komercijalnu upotrebu. Ograničenja će ostati na snazi najmanje narednih 15 meseci, prenosi Gardijan.

Planovi za smanjenje pritiska vode su odloženi, delom zbog toga što stanovnici Barselone drže ograničenje dnevne potrošnje od 200 litara po glavi stanovnika, a takođe zato što skoro svi žive u stambenim blokovima, a pad pritiska vode bi diskriminisao one koji žive na višim spratovima.

Situacija u Barseloni, kako dalje navode, bi bila daleko gora da u njoj ne postoji najveća evropska fabrika za desalinizaciju, izgrađena posle poslednje ozbiljne suše 2008. godine, koja grad snabdeva sa 33 odsto vode za piće. Još 25 odsto dolazi od prerade otpadnih voda.

Španija je oduvek imala periode suše, ali se klimatolozi uglavnom slažu da suše postaju sve duže dok se padavine smanjuju, a temperature nastavljaju da rastu.

Kako prenose agencije, ove mere ograničenja u Španiji uticaće na oko šest miliona ljudi u 200 sela, mesta i gradova, uključujući i Barselonu, drugi po veličini grad u Španiji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari