Vučić na klimatskom samitu u Dubaiju: Moramo da uložimo mnogo novca u alternativne izvore energije 1foto FoNet/Instagram

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je danas u Dubaiju, uoči učešća na samitu o klimi COP28, da Srbija mora da upetostruči nivo zelene energije, da se bori protiv upotrebe fosilnih goriva i da u budućnositi mora da uloži puno novca u alternativne izvore energije.

„Mnogo se više govori o odnosima između Izraela i arapskih država, o Ukrajini i Rusiji, o Kini i SAD nego o svemu drugom. Taj geopolitički poredak je glavna tema iza zatvorenih vrata. Na samitu ću se kratko obratiti i reći nešto o nevelikoj ulozi Srbije u zagađenju i emisiji ugljen dioksida, ali ćemo svakako morati mnogo toga da menjamo“, rekao je predsednik Srbije.

On je medijima rekao da je značajno što su UEA doneli odluku da izdvoje 30 milijardi u fond kojim treba da se finansira pomoć zemljama koje ne mogu da se izbore sa gubicima i štetom izazvanim klimatskim promenama.

„Da bi se rešavali svi problemi potreban je red u međunarodnim odnosima kakav je uspostavljen posle Drugog setskog rata a onda je došlo do mnogih promena koje nisu išle u korist sveta već je došlo do urušavanja normativnog poretka“, rekao je Vučić. Dodao jei da je nakon razgovora sa liderima velikog broja država iz sveta mnogima zahvalio što poštuju suverenitet i teritorijalni integritet Srbije.

Predsednik Srbije je najavio da će premijerka Italije Đorđa Meloni uskoro posetiti Beograd i da će možda iz Dubaija doputovati pravo u Beograd.

„To je važna poseta za nas jer je Italija je treći partner Srbije po značaju, a drugi partner u Evropi. Uvek su pomagali Srbiji na putu ka Evropskoj uniji. Njena poseta će puno značiti za naše bilateralne odnose“, rekao je Vučić.

On je dodao da je sa predsednikom Belorusije Aleksandrom Lukašenkom razgovarao o bilateralnim odnisima i situaciji u Ukrajini i da će nakon izbora u Srbiji, dogovoriti novi datum sastanka.

„Imao sam važan i dug sastanak na marginama samita sa (predsednikom Evropskog saveta Šarlom) Mišelom, ali i sa predsednicima Mađarske, Belorusije, Poljske. Razgovarao sam sa predstavnicima MMF-a i Evropske centralne banke“, rekao je Vučić.
Predsednik Srbije rekao da je razgovarao sa liderima država iz regiona ali i Indije, Kenije, Gane i Kube a nakon sastanka sa nekim od njih je objavio fotografije na Instagramu.
Na skupu u Dubajiu okuplja se preko 170 učesnika, što je najviše otkako je ovaj format samita o klimatskim promenama uspostavljen.
Juče, prvog dana samita, sve države sveta su finalizirale stvaranje fonda za pomoć zemljama koje ne mogu da se izbore sa gubicima i štetom izazvanom klimatskim promenama. Neke zemlje su odmah počele da ulažu novac iako je to zasad malo u poređenju sa ukupnim očekivanim potrebama.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari