protest srbija protiv nasiljafoto FoNet Milica Vučković

Ispred zgrade Radio-televizije Srbije (RTS) u Beogradu, nešto pre 20 časova, završen je 26. protest pod nazivom „Srbija protiv nasilja“.

Oko 17.55 saobraćaj je zatvoren ispred zgrade Skupštine Srbije u pravcu ka Trgu Nikole Pašića.

Prvi govornik na večerašnjem protestu bio je Nebojša Zelenović iz Moramo-Zajedno.

„Mnogo nerviramo vlast, jako bi voleli da nas ne vide ovde, ali mi ne odustajemo dok mi njima ne vidimo leđa“, rekao je Zelenović.

On se osvrnuo i na jučerašnja dešavanja.

„Juče je bila slava SNS-a, jeste li videli kakva skromnost, kakvo požrtvovanje? Niko nema manje od „audija“ i „mercedesa“, a građanima parizer. Šta treba da uradi jedna nova vlada posle 17. decembra? Da sve kriminalce iz SNS-a pošalje u zatvor tako što će doneti zakon o poreklu imovine, o lustraciji, zakon o tužilatšvu i tužilakoj policiji. A ja predlažem da taj red ne krene od naprednjaka, nego prvo od mene i mojih kolega iz opozciji, pa da vidimo ko se opario u ovih prethodnih 10 ili 12 godina. Mora sve da bude pošteno ili nema promene“, rekao je Zelenović.

Poslanica Narodnog pokreta Srbije Slavica Radovanović izašla je za govornicu nakon Zelenovića.

„Vi, koji ne želite da vam svaki dan govore kako vam je dobro i lepo, kako imate dovoljno novca, kako su vam povećane plate i penzije, kako ste dobili nove puteve i bolnice… a kada izađemo na ulicu, od svega toga nema ništa“, rekla je ona.

Radovanović je podsetila da Aleksandar Vučić ne izlazi na TV duele.

„On samo priča ono što je u njegovoj glavi. Ono što želi da vas zavara, jer želi da ostane na vlasti. Ne zanima njega, ni njegovu svitu da li je vama dobro. Zanima ih samo da što duže ostanu na vlasti. I ne nude oni sebi parizer, već vama, dragi građani, i našoj deci… I ova zaduženja koja su napravili, plaćaće naša deca i unuci. Moramo zaustaviti ovaj sunovrat naše divne Srbije. Svi zakoni koji su doneti u Skupštini od zakona ide na štetu građana, a u korist Srpske napredne stranke i njihovih prijatelja kriminalaca, tajkuna i onih koje oni štite“, navela je ona.

Okupljeni građani potom su krenuli u šetaju do zgrade Radio-televizije Srbije (RTS) gde su izrazili svoje nezadovoljstvom radom te medijske kuće.

Tu se okupljenima obratio narodni poslanik Srđan Milivojević iz Demokratske stranke.

„Sutra se navršava šest godina od jedne od najvećih sramota našeg novinarstva, od emitovanja spota protiv Olivera Ivanovića zbog kojeg je Oliver Ivanović ubijen. To se dešava u zemlji koja je dozvolila da predsednik Srbije postane onaj ministar informisanja koji je rekao ‘Kad tad osvetiću se Slavu Ćuruviji zbog laži koje o meni objavljuje Dnevni telegraf’. Sećate li se, građani Srbije, kako se to završilo na Vaskrs 1999. godine? Je li znate da 12. decembra godišnjica kako je člana Glavnog odbora SNS, Sime iz Grocke, novinaru Milanu Jovanoviću zapaljena kuća? Pa pitam vas, novinare RTS-a, kako možete da ćutite na pucnje u vašu profesiju, na paljenje vaše kuće? Šta treba da se desi da se probudite? Mi vas plaćamo da nam objavljujete istinu, a ne laži Aleksandra Vučića“, rekao je on.

On je pročitao delove pisma penzionerima od strane, kako je rekao, Aleksandra Vučića.

„Piše da su skočile plate i penzije. Skočile su, ali u ambis. Šta još da vam kažem, a da nije tužno. Čuli ste slogan SNS-a, ukraden od Zorana Đinđića. Onog Zorana Đinđića čije je ubistvo Aleksandar Vučić proslavio svojim trećim pijanstvom“, kazao je on.

Milivojević je pozvao okupljene da upale lampice na telefonima i ponovio slogan „mi smo svetlo, a oni su tama“.

„Sedamnaestog decembra i neka se zemlja otvori, i neka progovore nebesa, ali kraj je tiranije SNS-a“, zaključio je on.

Ova pešačka putanja nazvana je „medijska“, jer prolazi Dečanskom, pa zatim Makedonskom i Svetogorskom ulicom do zgrade RTS-a, koja se nalazi u Takovskoj ulici.

Jedno od glavnih pitanja jeste sudbina protesta u predizbornoj kampanji, do koje će doći ako izbori budu raspisani.

Kako je za N1 rekao narodni poslanik Aleksandar Jovanović Ćuta, opozicija bi odluku trebalo da donese sutra.

Jovanović Ćuta iz Ekološkog ustanka rekao je za N1 da ideologija mora da bude po strani, da samo ujedinjena opozicija može da „sruši Aleksandra Vučića“, te je pozvao i desnicu da se ujedini.

„Mi krećemo u kampanju, ovi protesti će se nastaviti i mislim da ćemo u četvrtak biti u Užicu. Tek ćemo se dogovoriti kakav će biti format protesta. Cela Srbija je jedan veliki protest poslednjih 10 godina. Celu tu energiju treba fokusirati kao ovim izborima. To je mesto na kome se održavaju problemi, a sve drugo nas vodi samo u još veće nasilje“, kazao je on i ponovio podršku desnici da se ujedini.

Podsećamo, protesti u Beogradu, a potom i širom Srbije, počeli su posle dva masovna ubistva 3. i 4. maja u beogradskoj školi „Vladislav Ribnikar“ i u selima u okolini Mladenovca i Smedereva.

Među zahtevima protesta su oduzimanje nacionalnih frekvencija televizijama Pink i Hepi i gašenje tabloida koji promovišu govor mržnje i nasilje, kao i smenjivanje rukovodstva RTS, kao i objektivno izveštavanje i ravnomerna zastupljenost predstavnika vlasti i opozicije na toj televiziji. Traži se i smenjivanje članova Saveta Regulatornog tela za elektronske medije, ministra unutrašnjih poslova Bratislava Gašića i direktora Bezbednosno-informativne agencije Aleksandra Vulina.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari