Protest Srbija protiv nasilja 26. put, u 18 časova, i danas ispred Skupštine Srbije 1Foto: Google street map Dizajn: Ana Mihajlović

U Beogradu će 26. protest „Srbija protiv nasilja“ večeras u 18.00 sati početi ispred Doma Narodne skupštine Srbije, a učesnici će potom „medijskom rutom“ do oblližnje zgrade Radio-Televizije Srbije, čijim radom su nezadovoljni.

To će u Beogradu biti ;prvi protest otkako je proevropska opozicija koja ga od maja organizuje svake subote, u petak objavila će na jedinstvenoj listi izaći ;na predstojeće izbore, najavljene za 17. decembar.

Protesti u Beogradu, a potom i širom Srbije, počeli su posle dva masovna ubistva 3. i 4. maja u beogradskoj školi „Vladislav Ribnikar“ i u selima u okolini Mladenovca i Smedereva.

Među zahtevima protesta su oduzimanje nacionalnih frekvencija televizijama Pink i Hepi i gašenje tabloida koji promovišu govor mržnje i nasilje, kao i smenjivanje rukovodstva RTS. Traži se i smenjivanje članova Saveta Regulatornog tela za elektronske medije, ministra unutrašnjih poslova Bratislava Gašića i direktora Bezbednosno-informativne agencije Aleksandra Vulina.

Prvobitnim zahtevima su dodati i posebni za RTS od koje se traže objektivno izveštavanje i ravnomerna zastupljenost predstavnika vlasti i opozicije.

Na protest pozivaju opozicione parlamentarne grupe „Pravac Evropa“, Demokratska stranka, Zajedno-Moramo, Zeleno-levi front-Ne davimo Beograd, Ekološki ustanak i Narodni pokret Srbije. Parlamentarnu grupu „Pravac Evropa“ čine Stranka slobode i pravde, Pokret slobodnih gradjana, Pokret za preokret i sindikat „Sloga“.

Na jedinstvenoj listi za izbore tehničkiih organizatora protesta biće i stranka „Srbija centar“ (SRCE).

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na X nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari