Adamović saslušan zbog uvredljivog tvita na račun Gorana Vesića 1Foto: BETA/MILAN OBRADOVIC/DS

Politički aktivista Miloš Adamović, bivši član SDU koji je najavio pokretanje nove političke organizacije, saslušan je danas u Tužilaštvu za visokotehnološki kriminal (VTK) zbog tvita iz 2020. godine u kome je izneo kritike na račun zamenika gradonačelnika Beograda Gorana Vesića.

Tužilaštvo tereti Adamovića za „nasilno rušenje ustavnog poretka i ugrožavanje bezbednosti Gorana Vesića“ jer je na društvenoj mreži Tviter u aprilu 2020. godine vređao zamenika gradonačelnika Beograda.

Nakon saslušanja, Miloš Adamović je za Danas rekao da je iznenađen optužbama jer se radi o „neozbiljnoj objavi“ napisanoj u naletu besa.

– To nisu bili ozbiljni tvitovi, već nešto napisano u naletu besa, uz nekoliko psovki zbgo kojih to ne bih ponavljao za javnost ali sve je to izgledalo bezazleno dok nisam dobio poziv na saslušanje – navodi on.

Miloš Adamović, privatna arhiva
Miloš Adamović, privatna arhiva

Adamović kaže da je u junu one godine dao izjavu u odseku za visokotehnološki kriminal MUP-a Srbije te da je verovao da će se ceo slučaj završiti na tome, ali da nakon poziva na saslušanje u Tužilaštvu smatra da se radi o pokušaju zastrašivanja svih građana koji iznose kritike na račun vlasti.

– S moje tačke gledišta potpuno je besmisleno da mene terete me za poziv za nasilno rušenje ustavnog poretka i ugržavanje bezbednosti Gorana Vesića. Meni kao jednoj dovoljno nebitnoj a dovoljno javnoj ličnosti to izgleda pre svega kao zastrašivanje, ističe Ademović.

On je kao dugogodišnji aktivista koji je bio član Socijaldemokratske unije, početkom ovog meseca najavio, takođe na društvenim mrežama, da će pokrenuti novu političku organizaciju, tj. da se „vraća u politiku“.

– Pri kraju su pripreme oko formiranja Socijaldemokratskog pokreta (SDP). Nemam iluziju da ćemo mi nešto epohalno da promenimo, niti da smo „baš ta karika koja nedostaje“ za rušenje Vučićevog režima. Počinjemo kao organizacija slabe infrastrukture i bez finansijskih sredstava, ali sa ljudima koji su dugo bili deo političkih organizacija i trebalo bi da znaju kako se gradi organizacija, objavio je on na tviteru 9. septembra.

Ipak, Adamović kaže za Danas da ne veruje da je njegovo saslušanje povezano sa najavom formiranja ovog pokreta, jer je to nešto o čemu govori već mesecima.

– Ne verujem da to ima veze sa ovim slučajem. Mi već mesecima pričamo o osnivanju jedne političke organizacije koju će činiti deo marginalizovanih članova Socijaldemokratske unije (SDU) iz koje smo izbačeni iako nikada nismo dobili zvanično rešenje o tome. Zbog potpunog nedostatka jedne političke opcije u ovoj zemlji želimo da osnujemo novi pokret koji će se pre svega suprotstavljati celokupnoj ideji nacionalizma i „srpskog sveta“ koju propagira vlast ali i većina opozicionih stranaka, objašnjava Ademović.

On kaže da se sa osnivanjem ove političke organizacije svakako nastavlja i da ga slučaj pred tužilaštvom neće odvratiti od toga.

– To jeste neprijatna situacija ali mi svakako pokrećemo organizaciju i nećemo biti blagi ni prema vlasti ni prema nacionalistički orjentisanoj opoziciji, ističe on.

Adamović je bio član SDU (koja je u međuvremenu preimenovana u Partija radikalne levice) još od devedesetih godina a bio je izabran i za predsednika ove organizacije 2014. godine kada je Žarko Korać napustio tu poziciju.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari