Administrativni odbor Skupštine Srbije zamolio poslanike da se dogovore oko rasporeda sedenja 1Skupština Srbije, foto FoNet Aleksandar Barda

Članovi Administrativnog odbora Skupštine Srbije konstatovali su danas da postoji neslaganje poslaničkih grupa u vezi s rasporedom sedenja poslanika u drugom segmentu u velikoj skupštinoj sali i ovlastili predsednika tog skupštinskog tela Milenka Jovanova da uputi dopis tim poslaničkim grupa s molbom da postignu dogovor oko rasporeda sedenja.

Jovanov će danas uputiti dopis poslaničkim grupama NADA – Novi DSS – POKS, Moramo – Zajedno, Zeleno – levi klub, Ne davimo Beograd, Moramo, ali i poslaničkoj grupi Evropski regioni – Vojvodina, Sandžak, Preševska dolina koja nije pravila problem u vezi sa rasporedom sedenja.

Ukoliko ne bude postignut dogovor, Administrativni odbor će doneti odluku gde će da sede poslanici tih poslaničkih grupa.

Predsednik Odbora Milenko Jovanov rekao je da će danas uputiti dopis poslaničkim klubovima čiji poslanici sede u sektoru dva s molbom da do ponedeljka predlože rešenje, a ukoliko nema saglasnosti, Odbor će doneti rešenje.

Jovanov je rekao da postoji spor oko rasporeda sedenja samo u sektoru dva.

„Ukoliko ta rešenja budu bitno različita, ukoliko ne budu plod nekog kompromisa i dogovora, onda će Odbor, vodeći se nekim principom, videćemo koji ćemo princip da usvojimo, da li je to rezultat na izborima, broj poslanika ili nešto drugo, da utvrdi raspored sedenja“, rekao je Jovanov.

Zamenik šefa poslaničke grupe NADA – Novi DSS – POKS Vojislav Mihailović je rekao da nema objektivno jačeg kritetijuma nego da ukoliko stranke ne mogu da se dogovore, poslanički klubovi zauzmu prednja mesta po „jačini ili po brojnosti“.

„Pošto koalicija NADA ima 15 poslanika, izvesno je da ta mesta pripadaju nama. To nije neka naša puka volja, nego je to uvek tako bilo u Skupštini ako se drugačije ne dogovorimo.Pošto se nismo dogovorili moramo zauzeti neki stav da bude isto za sve“, rekao je Mihailović.

Zamenik šefa poslaničke grupe Moramo – Zajedno Aleksandar Jovanović je rekao da su se, nakon skupštinske sednice o Kosovu, na kojoj je bilo problema sa rasporedom sedenja, sa šefom poslaničke grupe NADA – Novi DSS – POKS Milošem Jovanovićem dogovorili da će se poslanici poslaničke grupe Moramo – Zajedno vratiti na mesta koja su im bila prvobitno dodeljena.

Mihailović je odgovorio Jovanoviću da će morati da se obrati šefu poslaničke grupe NADA – Novi DSS – POKS za dogovor jer on nije voljan da se igra gluvih telefona i ponovio da je jedini normalan kriterijum, koji je uvek bio u Skupštini, brojnost ili jačina poslaničke grupe.

Na sednici je usvojena dopuna Odluke Odbora za administrativno-budžetska i mandatno-imunitetska pitanja o unutrašnjem redu u zgradi Skupštine Srbije.

„Podneo sam predlog da se postojeća Odluka o unutrašnjem redu dopuni u smislu davanja ovlašćenja ovom Odboru za donošenje akta kojim se određuje raspored korišćenja kancelarija u objektima Narodne skupštine za potrebe predsednika Narodne skupštine, poslanika, Generalnog sekretarijata skupštine, Republičke izborne komisije“, rekao je Jovanov.

Usvojena je i Odluka o rasporedu korišćenja kancelarija u Domu i zgradi Narodne skupštine.

Odbor je odlučio da predloži Skupštini Srbije da konstatuje prestanak mandata poslaniku poslaničke grupe PUPS Vladanu Đukiću koji je podneo ostavku na funkciju poslanika, kao i da konstatuje potvrđivanje mandata poslanicima Daliboru Šćekiću, Srđanu Simiću, Andrijani Avramov, Sandri Joković, Edisu Durgutoviću, sa izborne liste „Aleksandar Vučić – Zajedno možemo sve“.

Potvrđeni su i mandati, Draganu Vuliću, Sanji Ćalović i Đorđu Kosaniću sa izborne liste „Ivica Dačić – premijer Srbije“ i Zoranu Stojanoviću, Ljubinku Đurkoviću, Aleksandru Jerkoviću sa izborne liste Nada za Srbiju, kao i Oliveri Lazović sa izborne liste „Marinika Tepić – Ujedinjeni za pobedu Srbije“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari