Administrativni prelazi na jugu prema KiM otvoreni: Albanci uplašeni od dolaska teške mehanizacije Vojske Srbije 1Administrativni prleaz Končulj kod Bujanovca. Foto:V.Ristić /Danas

Saobraćaj na dva administrativna prelaza između Srbije i Kosova i Metohije, u pravcu Gnjilana i Prištine tokom dana funkcionisao je bez problema sa jedne i sa druge strane uz pojačanu kontrolu bezbednosti putnika i robe, potvrdili su za Danas policijski izvori na jugu Srbije.

Nakon poslednjih teških incidenata na Severu Kosova, saobraćaj na administrativnim prelazima koji od Bujanovca preko Končulja i Depca vode prema Gnjilanu, Kosovskom pomoravlju funcionišu bez problema u oba pravca, rečeno je Danasu iz policijskih izvora na jugu Srbije.

„Nije bilo nikakvih zastoja i sve funkcioniše bez ikakvih problema“, potvrdio je Danasu policijski zvaničnik koji je želeo da ostane anoniman. On je naveo „korektnu saradnju sa pripadnicima kosovske pograniče policije“.

„Danas sam bio u Gnjilanu i otuda se vratio, a da nije bilo nikakvih problema u saobraćaju i kontroli, mojih putnika i robe“, rekao je novinaru Danasa Fadil Isljami, iz okoline Bujanovca koji svakodnevno prevozi putnike od Bujanovca do Gnjilana.

Tokom popodneva, novinaru Danasa javili su se Albanci iz Preševa, Bujanovca, Dobrosina, koja su naseljena etničkim Albancima, koji su navodili da od juče traje „dolazak teške mehanizacije i tenkova koji se dovode na lokalne baze kopnene vojske uz administrativnu liniju prema KiM“.

Zvanične potvrde većeg gomilanja pripadnika Vojske Srbije na ovom području nije bilo, a takve informacije nije saopštila ni Žandarmerija Srbije koja ima više objekata uz administrativnu liniju na području opština Bujanovac, Preševo i Medveđa.

„Ljudi se plaše kada vide da se tenkovi dovoze na ovo područje. Oni se sećaju vremena iz 2000. godine i to izaziva nespokoj i strah. Za sada nije bilo ni jednog incidenta“, rekao je za Danas Albanac koji živi u Velikom Trnovcu, selu u kome živi oko 6.000 etničkih Albanaca.

Tokom popodneva vest o „većem prisustvu vojske i teške mehanizacije“ na području opština Preševo i Bujanovac potvrdio je za Danas i Narodni poslanik Partije za demokratsko delovanje (PDD) Šaip Kamberi.

Umesto komentara aktuelne situacije rekao je kratko:“Videćemo, šta će se dalje dešavati“.

Na području administrativne linije sa Kosovom i Metohijom postoji 20 baza Žandarmerije Srbije i 28 privremeno posednutih objekata Vojske Srbije, koji se nalaze u zoni odgovornosti Četvrte brigade KOV Vojske Srbije.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari