Advokat o eksproprijaciji na severu Kosova: Priština menja zakone po sopstvenom nahođenju 1foto: Printscreen/Kosovo Online

Pravni zastupnik Srba kojima je uzurpirano zemljište na severu Kosova Nebojša Vlajić kaže za Kosovo onlajn da to što je Priština pokrenula proceduru donošenja novog Zakona o eksproprijaciji znači da Vlada Kosova nastavlja da sprovodi mere zanemarujući interes građana i ne govoreći precizno o čemu se radi.

On je podsetio da je Priština počela da sprovodi proces eksproprijacije u srpskim naseljima duboko kršeći zakon.

„U drugoj polovini prethodne godine i u ovoj godini Priština sprovodi postupke eksproprijacije u srpskim sredinama, ne želeći da kaže u opšte o čemu se tačno radi i šta je namera Vlade, što je duboko suprotno Zakonu o eksproprijaciji, koji kaže da javni interes mora da postoji, a javni interes se utvrđuje u poštenom postupku gde će sve informacije biti poznate“, rekao je Vlajić za Kosovo onlajn.

Priština Zakon o eksproprijaciji, pojašnjava on, koristi kao i sve druge zakone – izdvaja i vadi ono što je za određenu situaciju potrebno, a ono što im ne koristi apsolutno ignoriše. Dodaje da postoje slučajevi i kada Priština potpuno krši zakon.

Kada je u pitanju Zakon o eksproprijaciji, Vlajić navodi da su čitave glave tog zakona potpuno zanemarene, dok objektima eksproprijacije nije pružena nikakva mogućnost za pravnu zaštitu i za vođenje kvalitetnog postupka.

„Mi smo pokrenuli tužbu i nadamo se da će Vrhovni i Osnovni sud u Prištini zauzeti ispravan stav i zaštititi prava vlasnika, ali za sada to se nije desilo, osim što su, na neki način, najviše aktivnosti građana i rukovodilaca opština ti postupci prešli u nekakvo stanje mirovanja“, kaže advokat.

Na pitanje kakav odgovr očekuje od građana na pokretanje donošenje novog Zakona o eksproprijaciji, Vlajić je istakao da se bori za prava srpskih građana pravnim putem i nastoji da se ta prava pred sudovima zaštite.

„Vreme je da sudovi u Prištini postupe po tužbama jer ima nekoliko meseci kako su tužbe podnete, a još uvek ništa nije učinjeno. Vreme je da dobijemo bilo kakvu odluku, takođe ombudsman Kosova kojim se šptite ljudska prava je ukljčen u ljudska prava, održao je sastanak sa građanima i sa mnom, i vreme je da i on dodnese nekakav stav i vidimo gde smo mi u ovom postupku ili vlada može da nam oduzme prava po sopstvenom nahođenju“, rekao je Vlajić.

Smatra da bi najbolje za sve bilo ukoliko sud u Prištini donese odluku i vrati tu situaciju na teren prava.

„Ukoliko se sa kršenjem prava nastavi naravno da ćemo preduzeti sva pravna sredstva, ali u ovom trenutku ne znamo šta će to tačno biti“, poručio je Vlajić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari