Agencija: Kampanjom "Budućnost Srbije" Vučić nije prekršio zakon 1Foto: BETAPHOTO/ MILOS MISKOV/ MO

Povodom prijave podnete Agenciji za borbu protiv korupcije u vezi sa aktivnostima predsednika Republike u okviru kampanje „Budućnost Srbije“, Agencija je saopštila da predsednik Republike nije prekršio Zakon o Agenciji za borbu protiv korupcije.

„Kako se u konkretnoj situaciji radi o vršenju ustavnih ovlašćenja predsednika Republike, a ne o aktivnostima vezanim za promociju političkih stranaka korišćenjem javnih resursa, Agencija je stava da u kampanji ‘Budućnost Srbije’ nije prekršen Zakon o Agenciji“, navodi se u saopštenju na sajtu Agencije.

Pored toga, portal www.vucic.rs, na koji se poziva podnosilac prijave, nije javni resurs te objavljivanje informacija o kampanji „Budućnost Srbije“ ne predstavlja kršenje Zakona o Agenciji, dodaje se.

Takođe, u vezi sa navodom iz prijave da je predsednik Republike „komentarisao lidere političkih partija i pokreta“, Agencija ukazuje da su „funkcioneri, izabrani neposredno od građana, izuzeti od obaveze da nedvosmisleno predoče sagovornicima i javnosti da li iznose stav organa, u kojima vrše javnu funkciju ili stav političke stranke odnosno političkog subjekta“.

„Predstavljanje Republike Srbije u zemlji i inostranstvu jedno je od ustavnih ovlašćenja predsednika Republike Srbije. Ni Ustav Republike Srbije ni Zakon o predsedniku Republike ne propisuje detaljnije šta obuhvata predstavljanje Republike Srbije u zemlji“, navela je Agencija za borbu protiv korupcije.

Vučić je 7. februara počeo kampanju „Budućnost Srbije“ u okviru koje će, kako je najavio, obići svih 29 okruga u Srbiji kako bi građanima predstavio postignute rezultate, najaviti kakvi su dalji planovi, ali i da čuje njihove primedbe.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari