Akademska inicijativa formirala posmatračku misiju za izbore za Bošnjačko nacionalno veće 1Foto: Beta/Ishak Slezović

Novopazarska nevladina organizacija Akademska inicijativa “Forum 10” formirala je posmatračku misiju, koja će pratiti izbore za novo Bošnjačko nacionalno veće (BNV).

Iz te nevladine organizacije je saopšteno da je njihovu posmatračku misiju akreditovala Republička izborna komisija (RIK).

Telo ima 10 članova i čine ga predstavnici organizacija civilnog društva, akademske zajednice i ugledni novinari i pojedinci.

Cilj formiranja je “monitoring izbornog procesa kako bi se obezbedila transparentnost, uticalo na veću odgovornost svih aktera i u konačnici osiguralo poverenje građana/ki u izborne rezultate”, saopštila je Akademska inicijativa.

Navodi se i da “u situaciji, u kojoj izostaje veća zainteresovanost i monitoring izbornog procesa od strane predstavnika međunarodne zajednice i stranih posmatrača”, pa će njihov izveštaj biti dostavljen međunarodnim organizacijama u zemlji i inostranstvu.

Posmatračka misija će pratiti izbore za BNV na teritoriji grada Novog Pazara i opština Sjenica i Tutin, gde je skoncentrisano najviše bošnjačkih glasača.

Akademska inicijativa pozvala je sve učesnika izbora “da svojim delovanjem i aktivnostima u finišu izborne kampanje i na sam izborni dan doprinesu da izbori proteknu u demokratskoj i fer atmosferi”.

Na izborima za BNV učestvuje pet izbornih lista : “Sandžačka demokratska partija – Husein Memić”, “Jedinstvo za slobodno Vijeće – Stranka pravde i pomirenja – dr Misala Pramenković”, “Bošnjačko jedinstvo – dr Sulejman Ugljanin”, “Savez za Sandžak i dobre Bošnjane – Admir Muratović” i “Bošnjačka lista – Esad Dždudžo”.

Za 35 većničkih mesta, na listama je 146 kandidata.

Više informacija iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari