Na izborima za Bošnjačko nacionalno veće najviše glasova osvojila lista SDP 1Novi Pazar Foto: Beta/Ishak Slezović

U novom sazivu Bošnjačkog nacionalnog veća (BNV), od 35 većnika, po 12 će imati liste Sandžačke demokratske partije (SDP) i Stranke pravde i pomirenja (SPP), 10 su osvojili kandidati SDA Sandžaka i jedan mandat je vlasništvo liste Admira Muratovića.

Ovo su konačni rezultati izbora za BNV, koje je saopštila Republička izborna komisija (RIK), nakon ponovljenog glasanja u nedelju, na jednom izbornom mestu u tutinskoj opštini.

U izbornoj trci učestvovalo je pet lista, koje su formirale bošnjačke političke partije: „Sandžačka demokratska partija – Husein Memić“, „Jedinstvo za slobodno Vijeće –Stranka pravde i pomirenja – dr Misala Pramenković“, „Bošnjačko jedinstvo – dr Sulejman Ugljanin“, „Savez za Sandžak i dobre Bošnjake – Admir Muratović“, koji je formirala stranka u nastajanju Bošnjačko-srpski savez (BOSS) iz Prijepolja, i „Bošnjačka lista – Esad Džudžo“, Bošnjačkog demokratskog Saveta Sandžaka (BDSS) iz Tutina.

Prema konačnim podacima, koje je saopštila RIK, najviše glasova osvojila je lista SDP 15.930. Na drugom mestu, sa osvojenih 15. 276 glasova, nalaze većnici SPP. Listu SDA Sandžaka podržalo je 12. 988 birača za 10 većnika. Jedan mandat osvojila je Muratovićeva lista, za koju je glasalo 1.791 Bošnjak sa pravom glasa.

„Bošnjačkoj listi“ Esada Džudža, 213 glasova, bilo je nedovoljno da pređe izborni cenzus.

Za razliku od izbora, pre četiri godine, izlaznost na ovim je bila znatno manja. Manji broj glasača zabeležile su liste SDA i SPP, a porast SDP.

Konačni izborni rezultati za BNV samo su potvrdili da će tri najjače bošnjačke partije, biti i glavni konkurenti za vođenje krovne nacionalne institucije. Niko nema dovoljan broj mandata da samostalno formira novo BNV, pa je pravljenje koalicija neminovno.

Iako su, nakon završenog glasanja 13. novembra, krenule neko optužbe o krađi glasova, iste večeri krenuli su razgovori o pravljenju koalicija. Većnici SDA Sandžaka, sasvim je sigurno, neće voditi više glavnu reč u tom nacionalnom savetu, niti nametati partijske programske ciljeve u aktivnostima Veća.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari