"Ako ne želite novog Orbana ili Erdogana utičite na vlast koju predstavlja Vučić": Živković poslanicima Evropskog parlamenta povodom incidenta u Novom Sadu 1Foto: N. Mihajlović; MilenijuM

Programski koordinator Centra za razvoj građanskog društva „MilenijuM“ Marko Živković poslao je pismo poslanicima Evropskog parlamenta koji pripadaju grupi „Renew Europe“ u kojem ih je upoznao sa jučerašnjim incidentom u Novom Sadu poručivši im da moraju da reaguju na jučerašnje dešavanje jer je to direktno kršenje ljudskih prava građana Srbije i da je to nešto što je nedopustivo u 21. veku u Evropi.

– Danas ispred Skupštine AP Vojvodine održan je protest građana koji već duže vreme prate predlog Generalnog Plana grada Novog Sada. Građani su protestovali jer smatraju da je Generalni Plan štetan za razvoj grada Novog Sada. Okupljene građane ispred Skupštine AP Vojvodine fizički je napala grupa ljudi u civilu za koje se predpostavlja da su pripadnici skupštinskog obezbeđenja za koje se ne zna da li su policajci ili zaposleni u Skupštini ili angažovani kao privatno obezbeđenje. Svakako, upotreba fizičke sile protiv građana koji protestom iznose svoj stav o temi koja direktno utiče na njihov život i na budućnost njihvog grada ne može biti dozvoljen način na koji se predstavnici vlasti odnose prema građanima u čijem interesu treba da donose odluke koje se tiču njih, navodi Živković u pismu.

On dodaje da jučerašnji događaj je još jedan dokaz da vlast u Srbiji pokušava da nasiljem uplaši građane i spreči svako potencijalno pokazivanje nezadovoljstva i na taj način krši prava građana Srbije garantovana i Ustavom i Univerzalnom deklaracijom o ljudskim pravima Ujedinjenih nacija.

Poslanike Evropskog parlamenta poziva da reaguju na nasilje koje se dogodilo u Novom Sadu i koje se, kako dodaje, godinama unazad dešava u celoj Srbiji. Dok populisti iz Evropske narodne partije podržavaju vlast Srpske napredne stranke građani Srbije žive sve gore na svaki mogući način, navodi on i dodaje da pored već odavno ugrožene egzistencije, sada su im ugrožena i osnovna ljudska prava, a to ne sme da se dešava u Evropi u 21. veku.

– Ukoliko ne želite novog Orbana ili Erdogana utičite na to da vlast koju predstavlja Aleksandar Vučić prekine sa kršenjem ljudskih prava i omogući građanima da slobodno iskazuju svoje stavove i kada oni nisu saglasni sa stavovima vlasti. Srbiji je jedina šansa da sledi evropski put i evropske vrednost, a danas je jedna od osnovnih vrednosti – demokratija, ozbiljno ugrožena, poručuje Živković.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari