Kosovski Srbi proširili su listu izbornih zahteva, uz referendum na severu o institucijama Prištine, traže od Beograda da na KiM izbore na bukvalno svim nivoima – lokalne, parlamentarne, predsedničke, pa čak i prvi put od dolaska UN i NATO pokrajinske.

U državnom vrhu u Beogradu tvrde da je za sada teško komentarisati takve predloge, zato što Vlada Srbije još nije razmatrala pitanje izbora.

Izvori Danasa bliski srpskoj vladi prognoziraju da odluka o izborima na Kosovu neće biti doneta pre stava Evropskog saveta o statusu kandidata Srbije za članstvo u EU, što će se desiti početkom marta.

Kako je našem listu nezvanično rečeno, među opcijama koje se u državnim krugovima u Beogradu razmatraju jeste da Srbija na još jedno „ne“ EU na temu kandidature podigne „ulog“ i odgovori raspisivanjem izbora na KiM za sve nivoe vlasti, uključujući lokalne. To bi značilo da zvanični Beograd ne odustaje od svojih institucija na teritoriji KiM, koje Zapad smatra „paralelnim“ i zahteva njihovo ukidanje kao uslov za nastavak evropskih integracija.

Srpski parlamentarni i predsednički izbori su na KiM organizovani i tokom 12 i po godina protektorata UN, a lokalne je Beograd pod međunarodnom upravom u Pokrajini prvi put raspisao 2008, posle jednostranog proglašenja kosovske nezavisnosti.

Što se tiče pokrajinskih izbora koji bi, kako najavljuju Srbi sa KiM, bili krunisani formiranjem pokrajinske skupštine i izvršnog veća, izvori Danasa smatraju da će na odluku Beograda ipak uticati stav međunarodne zajednice. Pitanjem održavanje pokrajinskih izbora na KiM bavila se i prethodna vlada, ali je tada DSS uspeo da „progura“ samo raspisivanje lokalnih izbora u Pokrajini. Konačan stav o održavanju srpskih izbora na Kosovu, kako je Danasu nezvanično rečeno, doneće predsednik Srbije Boris Tadić.

Goran Bogdanović, ministar za KiM, izjavio je za Danas da ne može da komentariše zahteve kosovskih Srba, jer se vlada o tome još nije izjasnila.

– Odluka nije doneta, a kad to bude rešeno, za organizovanje izbora na KiM moraće da se donese poseban dokument. Prema važećem zakonu, izbori bi trebalo da se održe na celoj teritoriji KiM, ali južno od Ibra postoje praktični problemi – nemogućnost sprovođenje izbornog procesa zbog protivljenje i sprečavanja Prištine, kao i nefunkcionalnost nekoliko srpskih opština, čiji su organi raspušteni zbog propusta u radu – kaže za naš list Oliver Ivanović, državni sekreta u Ministarstvu za KiM, uz napomenu da je to njegov lični stav, jer se vlada još nije izjasnila o ovom pitanju.

Ivanović napominje da je eventualno raspisivanje pokrajinskih izbora „najdelikatnija i teško ostvariva ideja, jer bi dovela do velikih problema s međunarodnom zajednicom“. On naglašava da „Beograd nije zadovoljan radom međunarodnih misija na KiM, ali su one jedini kanali preko kojih, između ostalog, komunicira s Prištinom“.

– Nesumnjivo je da bi u slučaju raspisivanja pokrajinskih izbora reagovali i oni koji tvrde da je i održavanje lokalnih izbora 2008. bilo u suprotnosti s Rezolucijom 1244 – kaže Ivanović. On očekuje da će se lokalni izbori ipak održati, jer „Srbija mora da sačuva institucije, koje su uslov opstanka Srba na KiM“.

– Gledano sa organizacionog aspekta, moguće je sprovesti izbore na Kosovu, tamo gde su izbori i do sada raspisivani. Druga je stvar što će odluka o tome doći u veoma osetljivo vreme, kada se traži saglasnost međunarodne zajednice za početak političkog dijaloga o četiri tačke za Kosovo predsednika Tadića – kaže za Danas Vladimir Todorić, direktor Centra za novu politiku.

Todorić nije želeo da komentariše zahteve Srba za raspisivanje pokrajinskih izbora i formiranje pokrajinskih institucija na KiM, ali napominje da odlukama „o referendumu i (ne)održavanju izbora treba da prethodi ozbiljan razgovor Beograda i Srba sa KiM, koji se ne bi vodio preko medija“.

– Takozvane paralelne institucije ne mogu biti ugašene bez političkog dogovora. To je argument više za napore Beograda da otpočne politički dijalog. Očekujem da stav Beograda prema međunarodnoj zajednici o eventualnom modifikovanju institucija na severu Kosova neće biti jednostrani potezi, nego paket političkog dogovora – napominje Vladimir Todorić.

Priština protiv Tadića

Iako pojedine zapadne države smatraju da je najnoviji kosovski plan predsednika Borisa Tadića „uslovno prihvatljiv“, zamenik kosovskog premijera Hajredin Kuči odbacio je juče ideju da se u dijalogu Beograda i Prištine razgovara o pitanjima upravljanja manastirima SPC, imovine Srba, položaju srpske zajednice južno od Ibra i statusu severa KiM.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari