Aktivistkinja Staša Cvetković (Mladi-Borba): Ponavljanje izbora u Beogradu bilo je očekivano 1N1

„Ponavljanje izbora u Beogradu meni deluje očekivano. To je bio jedan od dva zahteva koje smo i mi izneli kad smo bili u poseti Briselu“,  rekla je za Danas aktivistkinja pokreta Mladi-Borba i studentkinja arhitekture Staša Cvetković.

Cvetković je objasnila da su tokom posete Briselu i aktivisti ovog pokreta izneli dva zahteva koja su imali od kojih je jedan ponavljanje izbora u Beogradu a drugi međunarodna istraga.

Ona je navela da je srećna što se izbori ponaljaju, ali da i strepi zbog konteksta u kom se sve odvija. Naime, Cvetković je objasnila da ponavljanje beogradskih izbora može da se protumači kao „trampljenje za međunarodnu istragu“, i da je dosta zabrinuta i oko ishoda predstojećih izbora.

– Malo i strepim jer ne bih volela da opet dođu međunarodni posmatrači, da sve prođe gotovo isto, i onda opet da čekamo pravdu dva meseca- kaže Cvetković.

Navela je da je ponavljanje izbora bilo očekivano, da je bilo lako zaključiti taktiku vlasti, a i da ju je i sam Aleksandar Šapić potvrdio u svom intervju na Radio-televiziji Vojvodine.

Istakla je da nedostatak kvoruma za konstituisanje Skupštine Beograda nije bio presudan faktor već izgovor i deo taktike vlasti za izlazak na nove izbore.

Na pitanje da li smatra da je raspisivanje novih beogradskih izbora zbog probijanja zakonskog roka za konstituisanje gradske skupštine samo izbegavanje priznanja izborne krađe, rekla je da „lopov nikad neće prizvati“ ukoliko ne dobije adekvatnu kompenzaciju, koju vlast u ovom slučaju svakako nije dobila. Dodala je da smatra da Beograđanima ta potvrda nije od velike važnosti, jer su svesni izborne krađe te da bi to priznanje potencijalno imalo mogo veću težinu na republičkom nivou.

Cvetković je izjavila da održavanjem novih beogradskih izbora valst potencijalno na neki način želi da „pasivizuje Evropu“ budući da su od izbora pod velikim pritiskom od strane Zapada od usvajanja Rezolucije EP, preko Konačnog izveštaja misije ODIHR o izborima, pa i izveštaja Fridom Hausa.

O odnosu pokreta Borba i opozicije kao i mogućnosti da se neka od njihovoh imena pronađu na izbornim listama, izjavila je da takav poziv nisu dobili i naglasila da su oni pre svega aktivisti, ne političari.

– Mi smo tu da kritikujemo ono što ne valja i da pohvalimo ono što valja- konstatovala je Cvetković.

Cvetković je istakla da činjenica što se njihova mišljenja ne poklapaju sa trenutnom garniturom na vlasti nije preduslov da će se slagati sa odlukama neke druge vlasti i da je njih primarni posao kao aktivista da ukažu na momente gde je sistem zakazao.

Jedan od tih momenata gde je „sistem zakazao“ jeste birački spisak. U jednom trenutku otvaranje biračkog spiska bio je glavni zahtev ovog pokreta i centralni motiv brojnih akcija poput akcije blokade pisarnice Ministarstva državne uprave i lokalne samouprave 27. decembra prošle godine.

Cvetković je izjavila da će biračkii spisak biti otvoren u sklopu međunarodne istrage, dodavši da su optimistični po tom pitanju jer je to i jedna od preporuka ODIHR kako bi naredni ponovljeni izbori mogli da budu legitimni.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari