Albahari: Ako ne donesemo teške, ali ispravne odluke, sami sebe ćemo izolovati 1Foto: EPA-EFE/ OLIVIER HOSLET

 Dok rezolucije Evropskog parlamenta predstavljaju samo mišljenje većine, druge institucije Evropske unije, poput Evropske komisije i Saveta, dužne su da uzmu u obzir stavove koje zauzima Parlament.

Na kraju dana, svaki dokument koji usvaja bilo koje telo Evropske unije utiče na odnose između te organizacije i države koja aplicira za članstvo. Svedoci smo da izveštaji koje usvajaju kako Evropski parlament, tako i oni Evropske komisije, koji imaju mnogo veći značaj, ukazuju da se Srbija pod vlašću SNS udaljava od EU, kaže za Danas Natan Albahari, internacionalni sekretar PSG, komentarišući stavove koji ovih dana dolaze iz Evropske unije i nacrt rezolucije koji je juče izvestilac EP za Srbiju Vladimir Bilčik predstavio Odboru za spoljne poslove EP.

U nacrtu se između ostalog Srbija poziva da dokaže „stvarnu posvećenost vrednostima EU“, tako što će se uskladiti sa pozicijama Unije u spoljnoj i bezbednosnoj politici, što uključuje i sankcije Rusije.

Osim toga, ističe se da je EP „duboko zabrinut“ zbog širenja dezinformacija o ruskoj agresiji protiv Ukrajine i dodaje da bi Evropska komisija i srpske vlasti trebalo da podrže infrastrukturu za borbu protiv dezinformacija i drugih hibridnih pretnji.

Bilčik je poručio da bi neuvođenje sankcija imalo i posledice po Srbiju, ali je izrazio nadu da će se zvanični Beograd uskladiti sa odlukama EU po pitanju Rusije.

„Suverene države donose suverene odluke, ali suverene odluke takođe imaju posledice po međunarodna partnerstva, saveze i evropske integracije. Nadam se da će odluke u Srbiji nakon izbora, odražavati evropske težnje Srbije”, poručio je Bilčik.

Iz Evropske komisije poručuju i da bi stav Srbije o ruskoj agresiji na Ukrajinu mogla uticati na proces evropskih integracija zemlje, javila je Radio Slobodna Evropa.

Majkl Miler, šef jedinice za Crnu Goru i Srbiju u Komisiji, ukazao je na uslove za napredak Srbije u procesu pregovora o članstvu, uključujući vladavinu prava i dijalog sa Kosovm ali je podvukao da će se uzeti u obzir i pitanje uvođenja sankcija Rusiji.

„Došlo je do veoma značajne evolucije u geopolitičkom kontekstu i stav Srbije o agresiji Rusije na Ukrajinu biće suštinski element koji treba razmotriti. Srbija je svesna očekivanja EU o usklađivanju, uključujući restriktivne mere (protiv Rusije)”, izjavio je Miler na sastanku Spoljnopolitičkog komiteta EP gde se raspravljalo o nacrtu rezolucije o Srbiji.

Prema procedurama, posle zasedanja Odbora sledi podnošenje amandmana do 27. aprila koji znatno mogu da utiču na ton ioanko oštre rezolucije. O finalnoj verziji prvo će se glasati u Odboru, kojim predsedava Dejvid Mekalister sredinom juna, a u julu se očekuje se da će Rezolucija o Srbiji biti na plenarnoj sednici EP u Strazburu.

Albahari ukazuje da će u našem slučaju otvoreno negativna rezolucija pokrenuti dodatna pitanja, koja postavljaju i mnogi evroposlanici – da li je vlada SNS zaista za članstvo ili ne.

Albahari: Ako ne donesemo teške, ali ispravne odluke, sami sebe ćemo izolovati 2
Foto: FoNet/Aleksandar Barda

– Gledajući radnu verziju rezolucije, potvrđeno je da nije postignut napredak u oblasti korupcije, što je EP sa zabrinutošću isticao još prošle godine, a slobode medija su i dalje na najnižem mogućem nivou. Izjave koje za sada daju najviši zvaničnici Srbije nam jasno pokazuju da Srbija nije na putu ka Evropi, već nastavlja da klizi ka autokratiji i da se drži svoje prijateljske veze sa Rusijom. Za Evropu, kao i ceo Zapad kome Srbija pripada, ovo je trenutno ključno pitanje, a mogli smo da čujemo od zvaničnika koji su prezentovali nacrt rezolucije da će stav Srbije po ovom pitanju sigurno uticati na njen proces evropskih integracija. Ako tu ne pokažemo spremnost da zauzmemo teške, ali ispravne odluke, onda ćemo sami sebe izolovati i rizikovati da uništimo sav napredak koji smo postigli. Takav ishod imao bi dalekosežne posledice po ekonomiju i razvoj Srbije i moramo učiniti sve da do toga ne dođe – ukazuje Albahari.

Vučić će primiti k znanju rezoluciju

A kakav stav vlast ima prema rezoluciji EP jasno je pokazao predsednik Srbije Aleksandar Vučić koji je poručio: „Blago njima ako nemaju pametnija posla nego da šalju Srbiji pisma šta bi i kako trebalo da čini, sa nekakvim pritiscima i pretnjama. Mi njih veoma poštujemo, strašno su nam važni, ali ne ljutite se, mnogo su nam važniji građani Srbije i parlament Srbije“. On kaže da će usvajanje rezolucije primiti k znanju, ali da će se rukovoditi interesima zemlje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari