Albahari: Evropski liberali smatraju da posredovanje u dijalogu nije prošlo u najboljem redu 1foto FoNet Božana Pavlica

Posredovanje evroposlanika u dijalogu vlasti i opozicije nije uopšte bilo spomenuto u okviru sastanaka. Sa druge strane, liberalna grupa je organizovala sastanak. Liberali iz Evropskog parlamenta nisu učestvovali u procesu posredovanja, njega su vodile Socijaldemokrate i Evropska narodna partija (EPP).

ALDE grupa nije bila deo tima koji je dolazio u Beograd. Oni misle da taj ceo proces nije prošao u najboljem redu, da je trebalo mnogo više da se radi na tome, te da je moglo doći do boljeg sporazuma – poručuje Natan Albahari, međunarodni sekretar Pokreta slobodnih građana, upitan da li je na prošlonedeljnom susretu sa evropskim komesarom za proširenje Oliverom Varheljijem bilo reči o tome što je PSG pozivao evroparlamentarce da posreduju u dijalogu između vlasti i opozicije, da bi kasnije odbio da potiše sporazum o izbornim uslovima.

Albahari dodaje da PSG kao sestrinska partija ALDE grupe nije dobio nikakvu kritiku što se pomenutog tiče, te da oni poštuju njihove odluke. Prema njegovom mišljenju, zaključci sa pregovora kada je grupa evroparlamentaraca došla u Beograd pretprošle godine, a na kojima je takođe učestvovao, bili su „jači nego što smo sada dobili“.

– Mislim da smo ovog puta stvarno dobili kozmetičke promene. Utisak je bio da ni Tanja Fajon, a pogotovo ne Vladimir Bilčik, nisu dali politički dovoljno jake argumente ili se nisu dovoljno angažovali, kao što su se angažovali prvog puta. Tog prvog puta smo mi dobili, koliko god to možda nije izgledalo tada kao bitna stvar, promenu tri člana REM-a, što nije većina, ali ste dobili unutar same institucije neki pomak. Mi smo sada dobili pravljanje nekih „ad hok“ tema, koje će dati preporuke REM-u, a taj isti REM daje pola tih ljudi u savetodavnim telima. Osećaj je da je moglo da se dobije više, a nekako na kraju tog procesa smo dobili manje nego što smo dobili na početku prve runde – ukazuje Albahari.

On objašnjava da predstavnici PSG-a nisu bili jedini na sastanku, te da se on odigrao u okviru liberalne grupe „Obnovimo Evropu“ u Evropskom parlamentu. On je objasnio da su bili organizovani, sa njihovim sestrinskim partijama iz regiona u okviru grupe, susreti sa poslanicima i sa komesarom, kako bi preneli utiske o trenutnoj političkoj situaciji ali i razgovarali o novim inicijativama, koje EK ima prema Srbiji.

– Mi smo iskoristili priliku da podsetimo oko otvaranja klastera četiri, u kom su neke od najbitnijih tema zaštita životne sredine, energetika i saobraćaj. Za nas, u ovom trenutku, je tu najbitnija tema zaštita životne sredine. Mi smo naglasili da je naše mišljenje da ovo nije dobar trenutak za otvaranje tog poglavlja, iako mi uvek podržavamo približavanje Srbije Evropskoj uniji, jer šalje lošu sliku. U trenutku kada imate proteste, kada imate da Beograd spada u jedne od najzagađenijih gradova u svetu, da imamo probleme sa prljavim ruskim i kineskim invesicijama… Ne treba EU sada da da zeleno svetlo, to jest da ne da pohvalu, za nešto gde Srbija realno ima jako puno posla da radi – objašnjava Albahari.

Prema njegovim rečima, oni su kazali komesaru Varheljiju da se plaše da će vlast da zloupotrebi otvaranje tog klastera, te da će reći da su oni dobili priznanje da je mnogo toga urađeno u oblasti zaštite životne sredine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari