Natan Albaharifoto FoNet Milica Vučković

Internacionalni sekretar Pokreta slobodnih građana Natan Albahari pozvao je danas Srbiju da se hitno pridruži izjavi Evropske unije o smrti ruskog opozicionara Alekseja Navaljnog.

Albahari je u saopštenju na sajtu PSG istakao da je Srbija jedina zemlja Zapadnog Balkana koja to nije učinila.

On je pitao predsednika Srbije Aleksandra Vučića i Srpsku naprednu stranku zbog čega se Srbija nije pridružila zvaničnoj poziciji EU povodom smrti Navaljnog i koji deo tog stava smeta vlasti u Srbiji.

Postavio je i pitanje da li im ne odgovara deo u kojem je EU ogorčena smrću Navaljnog, ili deo koji poziva Rusiju da iz pritvora pusti stotine uhapšenih nakon što su odali počast Navaljnom, osuda upotrebe agensa novičok ili poziv na nezavisnu transparentnu međunarodnu istragu.

Albahari je ocenio i da je nepridruživanje zajedničkoj poziciji velika sramota za Srbiju i da su za tu sramotu odgovorni predsendik i premijerka Srbije, Aleksandar Vučić i Ana Brnabić.

„Jasno nam je da je za vlast teško da podrži ovaj stav Evropske unije kada se u Srbiji takođe hapse studenti i opozicioni političari, kada se preti i prisluškuje civilno društvo, kada nam dnevna propaganda saopštava da smo okruženi neprijateljima, a celu opoziciju naziva izdajnicima“, naglasio je Albahari.

On je dodao da od kandidata za članstvo u EU nisu se pridružile Srbija i Turska i time je aktuelna vlast Srbiju svrstala sa najgorim i najnedemokratskijim režimima na svetu i naglasio da još nije kasno da se Srbija vrati na evropski kurs.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari