Albanci s juga Srbije traže jednaka prava predviđena za Srbe na Kosovu i ujedinjenje s Kosovom 1foto FoNet Ljiljana Stojanović

Vršilac dužnosti predsednika Nacionalnog saveta Albanaca u Srbiji Ragmi Mustafi saopštio je danas da Albanci iz Bujanovca, Medveđe i Preševa traže jednaka prava koja su za Srbe predviđena francusko-nemačkim planom, kao i ujedinjenje s Kosovom na osnovu referenduma iz 1992. godine.

Mustafi je na Fejsbuku naveo da su politički i institucionalni predstavnici Bujanovca, Medveđe i Preševa dali zajedničku izjavu u kojoj traže punu realizaciju kolektivnih prava Albanaca u okviru dijaloga Kosova i Srbije i evropskog predloga.

„Nema razloga da se Preševskoj dolini negiraju standardi i zakonska regulativa koja se dodeljuje za srpsku zajednicu na Kosovu“, poručio je Mustafi.

U izjavi se, između ostalog, navodi da je potrebno zvanično i suštinsko uključivanje pitanja „Preševske doline“ u dijalog Kosova i Srbije, uz podršku Evropske unije.

„Diskusije o nevećinskim zajednicama na Kosovu, a ne o onima u Srbiji, ne služi sutrašnjem miru, već naprotiv. Zalaganje za reciprocitet u pravima nevećinskih zajednica zasniva se na principu jednakosti, a za nas je to od vitalnog značaja. Ova simetrija i harmonizacija prava nevećinskih zajednica u regionu poslužila bi evropeizaciji i demokratizaciji Srbije i dala bi legitimitet uključivanju Evropske unije, u njenoj ulozi fasilitatora dijaloga“, stoji u izjavi.

Zvanično podizanje „legitimnog i ispravnog zahteva reciprociteta u pravima Srba na Kosovu i Albanaca u Srbiji u briselskom dijalogu“, kako se dodaje, je korak koji predstavnici „Preševske doline“ danas predizimaju.

„Tražimo od EU i SAD da podrže ovaj plemeniti princip, koji se zasniva na liberalnoj tradiciji demokratskih država na našem kontinentu. Jedini put da se ova inicijativa ojača je da se naš zahtev uputi Evropskoj uniji, visokom predstavniku Žozepu Borelju) i predstavniku američkog Stejt departmenta Gabrijelu Eskobaru“, piše u izjavi.

Predstavnici Albanaca su, kako su preneli prištinski mediji, istakli sedam zahteva.

„Puno ostvarivanje kolektivnih prava Albanaca, prema najvišim standardima predviđenim relevantnim dokumentima UN, Evropske unije i Saveta Evrope, kao i relevantnim praksama, i njihovo rešavanje u okviru dijaloga Kosovo-Srbija i francusko-nemačkog predloga“, jedan je od zahteva uz „značajno povećanje međunarodnog praćenja položaja Albanaca u ‘Preševskoj dolini’ „.

Zahteva se „uključivanje pitanja Albanaca ‘Preševske doline’ u razgovore Kosova i Srbije u briselski dijalog, s ciljem izjednačavanja položaja Albanaca u ‘Preševskoj dolini’ s položajem Srba na Kosovu“.

Od Vlade Srbije se zahteva „da sprovede sve obaveze prema ‘Preševskoj dolini’ i sve sporazume potpisane uz posredovanje međunarodnog faktora“.

Traži se i „obustava ukidanja adresa Albanaca ‘Preševske doline’ i preispitivanje pasiviziranih dokumenata“.

Predstavnici Albanaca iz Bujanovca, Preševa i Medveđe pozivaju EU, SAD, Savet Evrope, OEBS i NATO „na zajedničku procenu političkog procesa 2001-2023 u ‘Preševskoj dolini'“, kao i institucije Republike Albanije i Kosova da se, u okviru akcija regionalne saradnje, „angažuju na zaštiti interesa Albanaca ’Preševske doline’ u skladu s referendumom od 1. i 2. marta 1992. za teritorijalnu političku autonomiju s pravom ujedinjenja sa Kosovom“.

Među potpisnicima ovog dokumenta su poslanik u Skupštini Srbije Šaip Kamberi, predsednik Nacionalnog saveta Albanaca Ragmi Mustafi, predsednik Skupštine Bujanovca Enver Ramadani i predsednik Skupštine Preševa Sami Saljihu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari