Mustafa: U Vašingtonu smo tražili za nas sve ono što se daje Srbima na Kosovu 1foto FoNet Ljiljana Stojanović

Predsednik Privremenog organa Nacionalnog saveta Albanaca u Srbiji Ragmi Mustafa rekao je da je delegacija, čiji je bio član, u Vašingtonu tražila za Albance u Bujanovcu, Preševu i Medveđi, sve ono što se daje Srbima na Kosovu.

„Standardi i organizacioni propisi dogovoreni sporazumom Kosova i Srbije moraju nužno biti primenljivi i na Albance u Preševskoj dolini“, istakao je on u intervjuu Albanian postu, prenosi Kosovo onlajn.

Mustafa tvrdi da se Albancima stalno uskraćuju nacionalna prava.

„Delegacija je boravila u poseti SAD gde je imala brojne sastanke važne sastanake na kojima smo tražili podršku ‘Preševskoj dolini'“, rekao je Mustafa.

On je naglasio da to pitanje treba da bude tema dijaloga Kosova i Srbije i da postoji reciprocitet s pravima Srba na Kosovu, jer bi u suprotnom region Bujanovca, Preševa i Medveđe ostao generator kriza u budućnosti.

Ocenio je da je sastanak s predsednikom Komiteta američkog Senata za spoljne odnose, senatorom Robertom Menendezom, senatorom Džoni Ernstom i kabinetom senatora Gerija Pitersa bio događaj od istorijskog značaja.

„Verujemo da će poseta skrenuti neophodnu pažnju na izazove s kojima se suočavaju Albanci u ‘Preševskoj dolini’ i da će pomoći da se garantuje poštovanje i zaštita osnovnih prava i sloboda“, kazao je Mustafa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari