Albanski analitičar: Beograd pokazao spremnost da reši krizu na severu, sva krivica pada na Kurtijevu vladu 1Foto: Kosovo online

Albanski analitičar Frok Čupi rekao je za albanski Ej Bi Si Njuz da su Beograd i predsednik Srbije Aleksandar Vučić pokazali spremnost da reše krizu na severu Kosova za razliku od Prištine dodajući da, kako kaže, „težina krivice“ pada na vladu kosovskog premijera Aljbina Kurtija, za kojeg kaže da želi oružani sukob na severu.

Čupi je naveo da Beograd ima bolje odnose i saradnju sa Evropskom unijom, a da je strana koju je Priština pretvorila u večitog neprijatelja jer, kako ističe, Kurtijeva Priština pokušava da ima večiti sukob „na granici“, prenosi Kosovo online.

U sadašnjim okolnostima, kako primećuje Čupi, Vučićeva vlada ima mnogo vidljiviju toleranciju, ima mnogo vidljiviji dogovor sa Evropljanima.

„Postoji spremnost da se to pitanje reši, makar diplomatskim putem. Sva težina danas, težina krivice, težina krsta je u Prištini na Kurtijevoj vladi“, naglasio je poznati albanski pisac, novinar, politički analitičar i nekadašnji direktor albanske nacionalne novinske agencije ATA.

Posetu bivšeg predsednika SAD Bila Klintona Albaniji vidi kao snažnu poruku velikih sila za Kosovo i dodaje da je Klinton posetom Albaniji, a ne Kosovu, dokazao činjenicu da su velike sile izabrale drugu albansku državu koja ima konsolidovanu politiku da daje prave poruke o Kosovu i nedavno nastalom sukobu na severu.

Prema njegovim rečima, poruke bivšeg američkog predsednika su veoma važne jer je upravo njegova intervencija omogućila postojanje države Kosovo.

„Klinton je došao u Albaniju kao veoma velika sila, posebno za Kosovo, došao je kao osoba koja je pobedila rat na Kosovu. Možda je zaboravljen u svetu, ali njegov rat u 21. veku protiv bivše Jugoslavije i velikog prijatelja Rusije, kakva je Srbija, nije zaboravljen“, kazao je.

Dodaje da je očigledno da je Klintonova poseta Tirani mera za Kosovo i navodi da će njegova poruka sutra biti preneta Kosovu te da će to učiniti albanski premijer Edi Rama.

„Drugi izaslanici EU u drugim formatima ne mogu da prenesu tako poverljivu poruku, ali od dve zemlje jedne nacije u Evropi izabrana je politički konsolidovanija da pošalje poruku da nisu uvek u pravu“, rekao je Čupi.

Čupi je naglasio da Kurti izgleda želi da se prikaže kao heroj, pa traži oružani sukob na severu i zamrznuti sukob sa Albanijom.

„Čuo sam mnoge analitičare da se Kurti iznenada pobunio, ali on ima čitavu istoriju sa Samoopredeljenjem, sa nepriznavanjem Albanije, Kosova, počeo je rat iz Tirane, ušao je da ruši vladu u Tirani, za koju mislim da je to bilo u ime antiamerikanizma. Kurti želi oružani sukob na severu i zamrznuti sukob sa Albanijom, jer će to još više povećati populizam“, rekao je.

Dodaje da Kurti pripada tipu „hladnoratovskih“ političara te da se ponaša kao da na Kosovu nema sukoba i da se drži principa koje je sam postavio, idući protiv svih.

Prema njegovim rečima, Kosovo je izolovano zbog delovanja premijera Kurtija u odnosu na međunarodnu zajednicu.

„Priština i samo Kosovo idu ka veoma dubokoj izolaciji, ka potpunoj izolaciji, rezultati se danas ne mogu predvideti“, kaže Čupi i dodaje da je predsednica Kosova Vjosa Osman „Kurtijeva partizanka“ te da je nakon sukoba na severu, zanemarena.

Kako dodaje, po stavovima Osmanijeve, videlo se da nije sasvim u skladu sa Kurtijem.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari