Albanski političari s juga Srbije traže sastanak s Lajčakom 1Foto: Ardita Sinani

Predsednica Partije za demokratsko delovanje (PDD) u Preševu Ardita Sinani zatražila je od specijalnog predsatvnika Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine Miroslava Lajčaka da se sastane s izabranim predstavnicima Albanaca u Srbiji.

„Poslednji sastanak s predstavnicima Srpske liste iz opština sa srpskom većinom na severu Kosova, razumljiv je, posebno s obzirom na tenzije i moguću eskalaciju, ali je neshvatljiv izostanak susreta s izabranim Albancima Preševske doline“, poručila je Sinani, preneo je portal Bujanovačke.

Po njenim rečima, ovakav pristup može se shvatiti kao pogrešna poruka krugovima koji promovišu destabilizaciju bezbednosno-stabilne situacije na Zapadnom Balkanu, kao i sada na severu Kosova.

Ona je ponovila da su Albanci u Srbiji diskriminisani i potlačeni decenijama „što potvrđuju zvanični izveštaji Evropske unije i američkih administracija“.

„Uključivanje njihovih izabranih zvaničnika u proces doprineće stabilnosti, bezbednosti, evropeizaciji i demokratizaciji Zapadnog Balkana. Zato, gospodine Lajčak, pozivam vas da se sastanete s nama izabranim predstavnicima Albanaca u Srbiji“, poručila je Sinani.

Lajčak se prošle nedelje u Prištini sastao s kosovskim premijerom Albinom Kurtijem i predstavnicima opozicije, a danas se očekuje sastanak s predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, u sklopu priprema za nastavak razgovora o evropskom planu za Kosovo i sastanak Vučić-Kurti 18. marta u Ohridu.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari