Aleksandar Olenik: Sergej Trifunović je moj mogući protivkandidat 1Foto FoNet Aleksandar Levajkovic.

Za sada sam jedini formalni kandidat za predsednika Pokreta slobodnih građana, a imam saznanja da Sergej Trifunović planira, takođe, da se kandiduje za istu funkciju – kaže u razgovoru za Danas advokat Aleksandar Olenik, inače, funkcioner PSG.

Kako navodi za naš list, 18. januar je krajnji rok za podnošenje kandidatura za prvog čoveka pokreta na čijem je čelu od osnivanja u maju 2017. godine bio nekadašnji zaštitnik građana Saša Janković. Janković je pre nešto manje od mesec dana podneo ostavku i povukao se iz politike. Izbori za novog predsednika PSG biće održani 26. januara.

U programu Olenika jeste pre svega prepoznavanje nužnosti za smenu aktuelne vlasti i režima Aleksandra Vučića.

– Nema dileme da bi Srbija trebalo da teži i učini sve kako bi postala punopravna članica EU, da bi Kosovo trebalo da postane punopravna članica svih međunarodnih organizacija, u šta spadaju i UN, odnosno da bi trebalo voditi politiku sa jasnom svešću o tome da je Kosovo faktički nezavisna država – kaže Olenik.

Aleksandar Olenik za naš list navodi da na izbore za predsednika PSG, koji će biti organizovani već za nešto više od dve nedelje, nema sumnje da je mesto Srbije na Zapadu.

To za sagovornika Danasa znači skup vrednosti koje u fokus politike stavljaju pojedinca i brigu za njegova ljudska prava, kao i jasno definisana i garantovana prava za sve manjinske grupe u društvu. Čovek na prvom mestu, kao i snažne reforme svih institucionalnih formi društvenog života, osnovna su načela koja Olenik navodi kao prioritetne u njegovom političkom delovanju. Kako kaže, pitanje Kosova je u vrhu interesovanja, a naspram toga, sagovornik Danasa se određuje, takođe, naspram brige o čoveku. I to ne, navodi on, samo za ljude srpske nacionalnosti na Kosovu već za sve građane te, ističe kandidat za predsednika PSG, faktički nezavisne države. U tom kontekstu argumentuje i potrebu za realizacijom politike koja se više neće protiviti članstvu nekadašnje južne srpske pokrajine međunarodnim organizacijama, jer to članstvo, smatra Olenik, doprinosi poboljšanju uslova života građana Kosova, među kojima su i oni srpske nacionalnosti. Kao primer toga, ističe da bi članstvo Kosova u Interpolu samo doprinelo hapšenju kriminalaca i da stoga nikako ne bi smelo da bude oružje za sprovođenje nacionalističkih politika. Navodi, takođe, da ne bi smelo gurati glavu u pesak kada je reč o faktičkoj nezavisnosti Kosova.

Prema njegovim rečima, nije sasvim jasno koliki je upliv i uticaj Saveza za Srbiju na proteste u Beogradu, označavajući tu grupaciju stranaka i pokreta čisto desničarskom. On poziva građane da se odazivaju tim protestima i da učestvuju na njima jer je to, u ovom trenutku, jedini učinkoviti način borbe protiv vladajućeg režima. Kandidat za predsednika PSG zalaže se za bojkot izbora pod trenutnim uslovima, a kao jedan od razloga navodi nedavno održane izbore u Lučanima, gde su biračima, ističe on, bile zavezane oči i zapušene uši. Ako se ništa ne promeni do republičkih izbora, napominje Olenik, biračima će biti vezane i noge, a onda je potpuno besmisleno učestvovati u pravljenju fasade režimu Vučića da je Srbija država u kojoj vlada minimum uslova za demokratske izbore.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari