Šta to Aleksandar Šapić ima što drugi naprednjaci nemaju? 1foto (BETAPHOTO/MILAN ILIĆ)

Bez obzira što je Aleksandar Šapić promovisan kao kandidat SNS za gradonačelnika Beograda to ne znači da će to i biti. Njegova glavna uloga je završena, ali neformalni lider SNS Aleksandar Vučić to neće sada reći. A da li je Šapić osoba koja će obezbediti da glasači većinom izaberu listu na kojoj se nalazi? Nije. Da li je neko ko će učiniti baš sve da ostane na tom mestu? Jeste. I time najbolji kandidat koji će omogućiti da “hrabri krojač” jednim udarcem može da “ubije” i više muva, kažu sagovornici Danasa povodom najave da će Šapić opet biti kandidat SNS za prvog čoveka glavnog grada na predstojećim izborima.

Promovišući ga, Vučić nije bio rečit koliko je bio za Anu Brnabić kojoj je namenio drugo mesto u državi, predsednik Narodne skupštine. On je govoreći o Šapiću kazao da ga SNS kandiduje zato što je dobro vodio beogradsku opštinu Novi Beograd.

A šta to Šapić ima što ostali “gradski naprednjaci” nemaju i da li je on zaista ono najbolje što SNS u Beogradu ima pa dobija priliku da ponovo vodi glavni grad, pitali smo Milomira Mandića, istraživač Demostata i marketinškog stručnjaka Igora Avžnera.

Mandić za Danas kaže da bez obzira što je Šapić promovisan kao kandidat za gradonačelnika to ne znači da će i biti gradonačelnik čak i ako SNS bude imala većinu.

– Gradonačelnik se bira iz redova odbornika i to može biti bilo ko od 110 odbornika ako dobije većinu. Zato pažljivo treba analizirati imena na izbornim listama svih ozbiljnih učesnika predstojećih beogradskih izbora – navodi Mandić.

Prema njegovim rečima, Šapić je od utapanja SPAS-a već potrošen i, ako u prvom momentu nije doprineo ništa SNS-u, u ovom momentu im je balast i više im donosi štetu.

– Naime, cilj SNS prilikom angažovanja Šapića je pre svega bio preventivan da ne bi otišao ka opoziciji. Sada je njegova glavna uloga završena. Naravno, Vučić to neće saopštiti pre izbora već nakon njih. Uostalom, glavni adut na beogradskim izborima neće biti ni Šapić ni Brnabić već Vučić. Suštinski on je kandidat SNS – ukazuje Mandić.

Dok je za Igora Avžnera zanimljiv poriv i pozicionih i opozicionih političkih stranaka u Srbiji, da “obelodanjuju” svoje kandidate za mesta za koja građani u stvari ne glasaju.

Šta to Aleksandar Šapić ima što drugi naprednjaci nemaju? 2
Foto FoNet Ana Paunković

– Aleksandar Vučić, predsednik Srbije, nije bio kandidat na parlamentarnim izborima, a njegovo ime je krasilo listu. Građani Beograda ne biraju direktno gradonačelnika (nažalost), a pojavljuju se nekakva imena koja bi trebalo da nas uvere da treba glasati za neku od lista. Da li je to baš tako? Moje mišljenje je da su program i tim mnogo bitniji, ali valjda političari znaju bolje – navodi Avžner za Danas.

On ističe da je preduslov da bi neko mogao da bude na takvoj funkciji mogućnost obezbeđivanja većine u parlamentu, gradskom u ovom slučaju, koja će ga na tu funkciju dovesti.

– Da li je Šapić osoba koja će obezbediti da glasači većinom izaberu listu na kojoj se nalazi? Nije. Inače se ne bi sakrivao iza predsednika države. Da li je Šapić taj koji će moći da stručno upravlja sistemom, pa je zato isturen? Nemam taj utisak. Da li je Šapić minimalna kolatelarna šteta za SNS, a istovremeno neko ko će učiniti baš sve da ostane na tom mestu? Jeste. I time najbolji kandidat koji će omogućiti da “hrabri krojač” jednim udarcem može da “ubije” i više muva – pita Šapić.

Kako dodaje, ili je ipak dovoljno, da bez obzira da li se neko preziva Šapić, Brnabić, Čučković, Bulatović, Orlić ili Vesić… dok god govori ono što je “zacrtano” i na način na koji se to zahteva, može obavljati bilo koju funkciju u državi koje nema.

– Funkcija i funkcionalnost retko su u Srbiji išli “ruku pod ruku”. Jer svi su oni pomalo Aleksandar Vučić, a bez Aleksandra Vučića su veliko NIŠTA. Bar u političkom smislu – zaključuje Avžner.

Podsetimo, Šapić je postao član SNS kolektivnim prelaskom njegovog SPAS-a u tu stranku u maju 2021. a gradonačelnik Beograda postao je 2022. godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari