"Bio formiran ili ne - svešće se na slogan": Svi rokovi prošli, izbori se bliže, a Narodnog pokreta za državu još nema 1Foto: Milos Tesic/ATAImages

Bliže se izbori najavljeni za 17. decembar, a naznaka formiranja najavljenog Narodnog pokreta za državu nema ni nakon održane sednice Glavnog odbora Srpske napredne stranke, koja bi trebalo da bude stožer novog modela okupljanja vlasti.

Otkako je predsednik Srbije i, sad već, bivši predsednik Srpske napredne stranke Aleksandar Vučić najavio prošle godine formiranje novog pokreta, spekulisalo se i ko će sve biti deo njega, ali i kada će on biti formiran.

Nijedan rok do sada nije ispunjen, a prvi, koji je Vučić sam sebi postavio u septembru prošle godine, bio je šest meseci.

Kako to nije ispunjeno, novi rok je bio kraj maja ili početak juna.

Ideja je bila – Vučić podnosi ostavku na mesto predsednika SNS, i s mesta prvog čoveka države osniva pokret u okviru kog bi na izborima trebalo da nastupe i naprednjaci.

I do povlačenja s čela naprednjaka došlo je 26. maja kada je održan miting “Srbija nade” u Beogradu. Tog kišnog majskog dana Vučić je osnivanje Pokreta najavio za Vidovdan, 28. juna, ali je ono ponovo odloženo.

„Ali već za Vidovdan, upravo zbog krize u kojoj se nalazimo, a zamoliću i SNS da bude stožer svega toga, krećemo u formiranje Pokreta za narod i državu”, rekao je s bine u Beogradu Vučić.

Zatim je reči bilo da bi Vučićev pokret sa radom mogao početi u septembru, a oba puta je objašnjavano da pokreta još nema – zbog brojnih državnih obaveza koje predsednik ima.

Pa je tako predsednik Srbije za Vidovdan objasnio da program nadstranačkog pokreta još nije definisan, te da će organizaciji moći da se pridruže svi koji vole Srbiju.

Slično je rekao i u avgustu, kada je, upitan oko izbora, rekao da se radi na platformi.

„Radimo na platformi, kada ćemo tu platformu objaviti, da li za deset ili 15 dana, potpuno je svejedno“, istakao je tada Vučić.

Od avgusta su prošla dva meseca, platforme nema, a ni nakon sednice Glavnog odbora SNS, koja je održana u petak, nije bilo reči o osnivanju pokreta, te je upitno hoće li do toga doći do izbora.

Urednik Nove srpske političke misli Đorđe Vukadinović kaže da trenutno “Narodni pokret za državu” deluje kao “samo još jedan Vučićev propali projekat za jednokratnu upotrebu”.

“Čitava stvar je lansirana i medijski raspirivana u trenutku kada je na vrhuncu bio građanski protest protiv nasilja, i kako je taj protest splašnjavao, tako se medijski hladila i ova tema”, kaže on.

Vukadinović dodaje da će na kraju, kako smatra, pokret ostati samo još jedan predizborni slogan, ili, eventualno, naziv Vučićeve liste na narednim izborima.

"Bio formiran ili ne - svešće se na slogan": Svi rokovi prošli, izbori se bliže, a Narodnog pokreta za državu još nema 2
foto (BETAPHOTO/MEDIJA CENTAR BEOGRAD/DS)

Slično smatra i analitičar Dragomir Anđelković koji smatra da je Vučić mogao da formira “Pokret za državu” ona kako je najavio, do sada bi to već učinio.

“Međutim, niti je SPS po svojoj dubini, za razliku od pokornog Dačića, pokazao spremnost da se utopi u SNS pod novim imenom, niti je pompezan broj akademika, glumaca, sportista i drugih poznatih ili značajnih javnih ličnosti – što je Vučić najavio – bio voljan da mu se priključi. S obzirom da su meseci i meseci prošli a sve to se nije dogodilo, nije za očekivati ni da će biti realizovano, ma koliko napora režim uložio u nekoliko predstojećih nedelja”, navodi Anđelković.

Dodaje da ako i Vučić formira “Pokret za državu” to će biti stavljanje u novu ambalažu njegove predizborne koalicije sa prošlih izbora, koja bi mogla biti simbolički pojačana sa par prepoznatljivih imena i “takozvanim klon nevladinim organizacijama” – onih koje je režim prethodno formirao ili preuzeo, kako bi imao indirektne eksponente.

"Bio formiran ili ne - svešće se na slogan": Svi rokovi prošli, izbori se bliže, a Narodnog pokreta za državu još nema 3
foto FoNet/Medija centar

Naš sagovornik kaže da, poznajući Vučićev način razmišljanja, predsednik nije odustao od ideje osnivanja pokreta, ali nije ni za to da neizbežno realizuje.

“Predsednik Srbije nije odustao od te ideje, ali, znajući njegov način razmišljanja, nije ni opredeljen da je neizbežno realizuje. On sada sigurno usiljeno sprovodi anketna istraživanja i realizuje fokus grupe širom Srbije, a navedeno od svega drugog, osim iznošenja neistina, ume boje da radi, između ostalog, kako bi dobio što pouzdaniji odgovor na pitanje – da li mu se isplati da formira pomenuti pokret? Ako proceni da je tako, povući će nekoliko pozerskih poteza i proglasiti da je obavio posao, ali to neće biti ništa drugo nego puka marketinška kombinatorika. Bio on formiran ili ne,  priča o „Pokretu za državu i narod“ svešće se na „slogan“ za izbornu listu. Kod Vučića je gotovo uvek i na svim poljima tako: prazne priče radi lične koristi”, kaže Anđelković.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari