Da li je Vučić s pokreta spao samo na izbornu koaliciju i listu? 1foto (BETAPHOTO/DRAGAN GOJIĆ/EV)

Pokret za narod i državu čije osnivanje već duže vreme najavljuje predsednik Srbije Aleksandar Vučić verovatno neće biti ništa više od preizborne koalicije i imena izborne liste, sve se češće može čuti na političkoj sceni.

Iako je Vučić za Vidovdan najavljivao ukrupnjavanje političke scene i udruživanje onih stranaka, pokreta i pojedinaca koji nisu ni ekstremno levo ni desno već vole Srbiju i žele joj napredak, do toga nije došlo. Ali i dalje je ostala potreba da SNS rebrendira s obzirom na to da je već zagazio u drugu deceniju postojanja i boravka na vlasti, uz niz afera koje su postale sve teži balast.

Čak i ako je Vučić imao na umu da oformi neku široku organizaciju poput neke vrste saveza, u kojem bi se našle stranke vlasti i ostali koji žele pod Vučićev plašt, a kojim bi on kao predsednik države predsedavao i diktirao odluke i usmeravao rad, unutrašnje i spoljašnje prilike, čini se zaista nisu dozvolile da se time pozabavi, a uz to, kako je Danas već pisao istraživanja su pokazala da građani, odnosno glasači SNS i nisu najbolje razumeli tu njegovu ideju o osnivanju takvog pokreta. Otuda ne čudi da Vučić sada želi da programom te organizacije, kako kaže, ponudi građanima nešto novo i nešto u šta mogu da poveruju.

Uz to nije jasano ni formalno utemeljenje tog pokreta, odnosno da li će biti udruženje građana koje u sebi sadrži partije, pokrete i pojedince i kao takvo formira izbornu listu i izađe na izbore, budući da, osim u formi novog političog entiteta poput grupe građana, ne mogu da se prave koalicije partija i pokreta. Vučić sve vreme priča da osnivanjem pokreta neće biti ugašena SNS, pa su onda i socijalisti u pravu ukoliko imaju rezerve prema tom pokretu ako se od njih traži da u njega uđu i izgube svoj politilki i pravni identitet.

Sada kada su se okolnosti izmenile, i kada je opao optimizam za učešće u tom pokretu, Vučić je, izgleda prinuđen da snizi očekivanja, i da uoči novih izbora napravi izbornu koaliciju i listu na kojoj će se naći svi oni koji budu pristali da budu „članovi novoosnovanog pokreta“.

Politički analitičar, Đorđe Vukadinović za Danas kaže da možemo samo da spekulišeno kakva će konačna forma tog tzv. pokreta biti, jer to još ne zna ni njegov osnivač a ne znaju čak ni oni koji bi trebalo da budu deo tog pokreta, što i sami govore u poslednje vreme.

– Od početka i generalno mi se čini je ta priča o pokretu medijska i marketinška i da on verovatno neće biti mnogo više od predizborne koalicije. S tim da će on neki formalni subjektivitet imati. Verovatno samo na tim budućim izborima a da će stranke, pokreti i grupe koji će ga činiti zadržati svoju političku i pravnu individulanost. To je verovatno nešto što će i SPS da forsira. Sve skupa to deluje dosta mutno i nejasno čak i za osnivača i članove pokreta – navodi Vukadinović.

Prema njegovim rečima, generalno nema šanse da će neko da ukida SNS ili SPS, koji će ostati pravna lica sa svojim liderima i računima.

– Ali će morati taj tzv. pokret da se registruje da bi učestvovao na izborima. Verovatno kao grupa građana ili samo kao naziv predizborne kolicione liste – kaže on.

I politički analitičar Boban Stojanović je gostujući na televiziji N1 rekao da nije iznenađenje odlaganje formiranja pokreta kao i da je to verovatno ime buduće koalicije.

Kako je pojasnio, pokret ne postoji kao pravna forma, već postoji udruženje građana, te da se ne zna kakvu će pravnu formi imati buduća tvorevina.

– Verovatno je to ime liste na izborima „Aleksandar Vučić – Poket za narod i državu“ – naveo je on.

Prema njegovim rečima, to će biti rebrending SNS budući da je u Srbiji za vreme ove vlasti zavladao antipartizam pa ljudi ne veruju u političke partije.

A povodom osnivanja pokreta oglasio se i funkcioner SPS Toma Fila. On je izjavio je da bez socijalista neće biti takozvanog Narodnog pokreta za državu koji planira Vučić.

Fila je agenciji Beta kazao da se ne sme dozvoliti da se SPS „utopi“ u Vučićev pokret.

„U ovom trenutku niko živ ne zna o kakvom se pokretu radi. Mi u SPS-u želimo da se naša stranka održi, da ne izgubi identitet, a ne da se utopi u taj pokret kao što smo svojevremeno imali loše iskustvo s Jugoslovenskom levicom“, kazao je Fila.

Pre nakoliko dana oglasio se i lider SPS Ivica Dačić koji je rekao da je SPS otvoren za razgovore o osnivanju pokreta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari