dačić i vučićFoto: BETAPHOTO/BRANISLAV BOŽIĆ/EV

Budući da od SPS i njenog lidera Ivice Dačića, predsednik SNS, Aleksandar Vučić, očekuje punu lojalnost i podršku, posle nove Vučićeve najave da će krenuti u kampanju po Srbiji u traženju podrške naroda kao i u formiranje Narodnog pokreta za državu, postavlja se pitanje pozicije socijalista u toj novoj političkoj tvorevini, odnosno hoće li SPS biti deo pokrta ili ne.

Vučić je pokret mesecima opisivao kao pokret pojedinaca, stranaka i pokreta koji će predstavljati normalnu Srbiju, odnosno onu koja nije ni ekstremno levo ni ekstremno desno, ali je napominjao da će poslednju reč o tome dati stranka na svojim organima.

Mediji bliski vlasti najavljuju pokret „tećeg puta“ koji će okupiti nacionalno i građanski orijetisane pojedince, partije i pokrete, i pominju da će se u njemu naći i neki od koalicionih partnera SNS sa izborne liste. Može se pretpostviti da bi ti mogli da budu Pokret socijalista ili pak Pokret snaga Srbije ili pak PUPS.

Nezvanično se, podsetimo, kada je Vučić poslednji put pomenuo formiranje novog pokreta, na političkoj sceni šuškalo da SNS neće nestati, odnosno da će taj novi pokret biti skup različitih političkih činilaca čiji bi lideri zajednički donosili odluke i razmatrali sva važna pitanja u zemlji. Tim telom bi, kako se spekulisalo, predsedavao Vučić sa pozicije predsednika države.

Ukoliko su ove pretpostavke tačne, postavlja se pitanje kako će se SPS odnositi prema ovoj novoj političkoj grupaciji.

Želja da se SPS, za svaki slučaj, preventivno i unapred veže, da ne bi bilo nekih postizbornih obrta

Dok Dačić ne odgovara na pitanje Danasa o odnosu sa Vučićevim pokretom, politički analitičar Đorđe Vukadinović za Danas kaže da Vučićev „Narodni pokret za odbranu Srbije“ uprkos dramatičnim najavama i gromopucateljnom nazivu u suštini nije mnogo više od jedne predizborne koalicije i naziva njene kampanje za buduće izbore.

– Osnovni motiv ove operacije jeste pokušaj prikrivanja činjenice da je rejting SNS-a i nakon izbora nastavio da se postepeno kruni i opada, što se želi prikriti novim i „širim“ ukrupnjavanjem. A drugi motiv za ovo presvlačenje i prepakivanje verovatno je želja da se SPS, za svaki slučaj, preventivno i unapred veže, da ne bi bilo nekih postizbornih obrta i iznenađenja kao 2008. i 2012. godine. Tako da SPS očekujem u tom „pokretu“, iako možda ne od samog početka. Vučićeva namera je da tu okupi sve što može, a one koji ostanu izvan da optuži za levi ili desni „ekstremizam“ – smatra Vukadinović.

Politički suicid SPS

A profesor Univerziteta u Novom Sadu Bojan Pajtić pak misli da SPS neće biti deo pokreta.

– Ne verujem da će SPS kolektivno ući u “novi SNS”. Ukoliko bi to učinili, to bi predstavljalo politički suicid. Figurativno govoreći, oni bi se u takav pokret i u takvom pokretu – utopili. Ne zaboravimo da je SPS, praktično, od svog formiranja, sem u toku prve tri godine DOS-a, sve vreme bio deo izvršne vlasti. To je bilo moguće upravo zbog toga što su imali svoj politički subjektivitet, simbolički kapital i narativ, što je garantovalo određeni konstantan broj birača i omogućavalo im političku trgovinu. Oni se svega navednog neće odreći, jer bi se time vezali za samo jednu političku organizaciju – Vučićevu, čiju bi sudbinu delili, bez mogućnosti da u budućnosti opet budu deo neke druge parlamentarne većine – ukazuje Pajtić.

Na pitanje da li isto misli i ako taj pokret bude neka skupina stranaka i pojedinaca sa grupnom uravom koju bi vodio Vučić, odgovara da s obzirom na visok stepen dominacije SNS-a i na Vučićevu autoritarnost, SPS bi bio u potpuno podređenom položaju i toga su, siguran sam, svesni.

– Konačno, oni bi to teško i objasnili svojim biračima, budući da se predstavljaju kao stranka levice, a SNS sebe identifikuje kao stranku desnog centra – kaže Pajtić.

Neće se desiti, bajke su na drugoj polici

A Dušan Vučićević, docent FPN, pak smatra da ovog pokreta neće ni biti.

– Jednom možda neću biti u pravu, ali su me do sada u poslednjih pet ili šest godina jedno 13 puta pitali da komentarišem najavu da Vučić izlazi iz SNS i upsolednje vreme da pravi novi pokret. I uvek mi je odgovor bio „neće se desiti“, I do „stvarno ne verujem u to. Zašto bi neko urušavao stranku na čijem je čelu i koju godinam vodi. Na svim izborima teži da ostvari što bolji rezultat, a sada ne da se cepa iznutra, nego da je cepa predsednik stranke praveći neki drugi pokret. Neće se desiti, bajke su na drugoj polici – zaključuje on.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari